Ruska ambasada u Parizu: Ubijeni napadač nema veze sa Rusijom

Čečen koji je optužen za ubistvo prosvetnog radnika u Francuskoj nema veze sa Moskvom od 2008. godine, saopštila je ruska ambasada u Parizu, prenose ruske agencije.
Ruska ambasada u Parizu: Ubijeni napadač nema veze sa Rusijom
Foto: FoNet/AP
"Taj zločin nema veze sa Rusijom pošto je ta osoba živela 12 godina u Francuskoj koja ju je primila", navela je ambasada i dodala da nije važno gde je napadač rođen već gde je i kako usvojio terorističku ideologiju koju Rusija čvrsto osuđuje. Rus čečenskog porekla od 18 godina u petak je odrubio glavu profesoru u jednoj školi na periferiji Pariza jer je svojim đacima na času o slobodi izražavanja pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.
 
Napadača, čije ime nije saopšteno, policija je ubila ubrzo posle ubistva profesora istorije i geografije Samuela Patija (Samuel Paty), koji je imao 47 godina.
 
Vest o ubistvu tog prosvetnog radnika je potresla Francusku koja je od 2015. meta meta terorističkih napada. Francuski predsednik Emanuel Makron je odmah uveče posetio mesto zločina i označio ga kao teroristički, islamistički napad. Razne političke stranke reagovale su na ubistvo.
 
Liderka ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) kao i lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melanchon) osudili su taj zločin, preneli su francuski mediji. Reagovala je i redakcija francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo (Charlie Hebdo) sama meta napada 2015. godine kada je ubijeno 12 novinara i karikaturista.
 
"Netrpeljivost je prešla novi prag i izgleda da se ni pred čim ne zaustavlja da bi nametnula teror u zemlji. Samo će odlučnost političke moći i solidarnosti svih pobediti tu fašističku ideologiju", naveo je Šarli ebdo.
 
Građani i učenici ubijenog profesora danas ispred škole gde je radio Pati donose cveće i pale sveće. Policija je otvorila istragu i za sada je nekoliko osoba privedeno i na ispitivanju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet