Grčki sud poslao u zatvor rukovodstvo neonacističke stranke

Grčki sud je danas odlučio da smesta u zatvor ode rukovodstvo ekstremno desničarske, neonacističke "Zlatne zore", osuđeno zbog pretvaranja te stranke u zločinačku organizaciju.
Grčki sud poslao u zatvor rukovodstvo neonacističke stranke
Foto: Pixabay
Sud je međutim odlučio da pet od 18 bivših poslanika te stranke, osuđenih zbog lakših dela, ostane na slobodi do završetka žalbenog postupka na izrečene presude, što u Grčkoj može trajati godinama. Tu odluku je tročlano sudsko veće donelo posle dvonedeljnog izlaganja advokata odbrane i tužioca koji je tražio da se svim bivšim poslanicima "Zlatne zore" dozvoli da ostanu na slobodi do završetka žalbenog postupka.
 
Sudije su odbacile zahtev za odlaganje izvrešenja kazni lideru stranke Nikosu Mihaloljakosu i drugim bivšim poslanicima osuđenim za vođenje zločinačke organizacije. Michaloljakos i još pet bivših poslanika dobili su kazne od po 13 godina zatvora, dok je šesti osuđen na 10 godina.
 
Stranka koja je najpre bila neonacistička grupa osnovana 1980-ih, uzdigla se tokom finansijske krize u Grčkoj, a bila je optužena za planiranje zločina iz mržnje, uključujući brutalne ulične napade na imigrante i levičarske aktiviste.
 
Jedanaest bivših poslanika "Zlatne zore" osuđenih samo za učešće u zločinačkoj organizaciji, dobilo je kazne od pet do sedam godina zatvora. Sudije su presudile da petorica osuđenih za učešće, uključujući suprugu Mihaloljakosa, Eleni Zarulju, mogu ostati na slobodi dok se ne ispitaju njihove žalbe na nedavno izrečene presude.
 
Oni mogu ostati na slobodi uz zabranu napuštanja zemlje, plaćanje po 20.000 evra kaucije i pojavljivanje u lokalnoj policijskoj stanici dvaput mesečno. Još sedam osoba osuđenih u tom slučaju koji nisu bivši poslanici, takođe ostaje na slobodi uz te uslove dok čekaju žalbeni postupak.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet