Vikiliks: Nije bilo masakra na Tjenanmenu

Diplomatske depeše iz američke ambasade u Pekingu pokazuju da tokom protesta na Trgu Tjenanmen 1989. godine kineski vojnici nisu pucali na demonstante, što delimično potvrđuje verziju dogajaja kineskih vlasti, piše "Dejli telegraf".
Diplomatske depeše iz američke ambasade u Pekingu pokazuju da tokom protesta na Trgu Tjenanmen 1989. godine kineski vojnici nisu pucali na demonstante, što delimično potvrđuje verziju dogajaja kineskih vlasti, piše "Dejli telegraf". Prema depašama koje je objavio "Vikiliks" vojnici su pucali na demonstrante izvan centra Pekinga dok su pokušavali da se približe centralnom gradskom trgu.

"Dejli telegraf" navodi da tri depeše poslate 3. i 4. juna iz ambasade SAD pokazuju da su diplomate predviđale da će doći do konačnog obračuna demonstranata i policije. U depešama se navodi da je u Pekingu "10.000 - 15.000 naoružanih vojnika" od kojih neki nose automatsko oružje. Takođe se navodi da su primećene tenkovske jedinice koje se kreću s juga.

Američke diplomate navode da su upozorene da "ostanu kod kuće" osim ako ne izveštavaju s prvih linija događaja. Na samom Tjenanmenu bio je čileanski diplomata koji je američkim kolegama pomagao kao očevidac poslednjih časova prodemokratskog pokreta. "On je posmatarao kako vojska ulazi na trg i nije video nikavo masovno pucanje iz vatrenog oružja na ljude, iako su se čuli sporadični hici. On je rekao da je većina vojnika koji su ušli na trg zapravo naoružana samo opremom za razbijanje demonstracija - pendrecima i drvenim palicama; njih su podržavali naoružani vojnici", navodi se u depeši iz jula 1989.godine.

Prema internim dokumentima kineske Komunističke partije objavljenim 2011. godine, 2.000 vojnika iz 38. armije zajedno sa 42 oklopna vozila počelo je da čisi trg sa severa ka jugu u 4.30 časova ujutro 4. juna. Oko 3.000 studenata je sedelo oko Spomenika narodnim herojima na jugu tog velikog trga. Vođe protesta, među kojima je prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir Liu Sjaobo, tražili su od studenta da napuste trg a čileanski diplomata je preneo da su posle sporazuma studenti napustili trg preko jugoistočnog ugla.

To svedočenje protivreči izveštajima nekolicine novinara koji su navodili da su vojnici "jurišali" na nenaoružane civile. To ukazuje da je broj poginulih te noći daleko manje od više hiljada koliko se navodilo. "Dejli telegraf" piše da je tadašnji dopisnik BBC-a iz Pekinga Džejms Majls 2009. priznao da je "preneo pogrešan utisak" i da "nije bilo masakra na Tjenanmenu". "Demonstrantima koji su još bili na trgu kada je vojska stigla dopušteno je da odu posle pregovora. Nije bilo masakra na Tjenanmenu, ali je bilo masakra u Pekingu", rekao je on.

Najžešći sukobi su izbili na oko pet kilometara zapadno od trga, gde se više hiljada ljudi spontano okupilo u noći 3. na 4. jun kako bi sprečili napredovanje vojske. Prema dokumentima Komunističke partije, vojska je počela da puca oko 22.30, a većina demonstranata nije uspela da pobegne zbog blokada koje su sami postavili

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.