Hrvatska i Italija uvele nove mere zbog korone

Hrvatska i Italija uvele su nove mere u borbi protiv epidemije virusa korona.
Hrvatska
 
Potpredsednik hrvatske vlade i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović saopštio je juče da se zbog porasta broja zaraženih mere određuju u trajanju od 14 dana, posle čega će ponovo biti procenjene.
 
"Odlukom o nužnim epidemiološkim merama ograničavaju se okupljanja. Želim da naglasim da donosimo odredbu kojom je propisana stroga mera fizičkog distanciranja, održavanje razmaka od najmanje dva metra u zatvorenom i 1,5 metara u otvorenom", rekao je Božinović.
 
On je dodao da će biti zabranjeno održavanje svih javnih događaja i okupljanja s više od 50 osoba.
 
"Na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na pogrebima, polaganjima urni najviše 30 osoba. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba. Sportska takmičenja mogu se održavati samo bez publike", objasnio je Božinović.
 
Kako je dodao, javni događaji, okupljanja i svečanosti mogu da traju najduže do 22 sata, osim svadbi koje mogu da traju do ponoći. Božinović je istakao da okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu da traju najduže do kraja radnog vremena, koje je utvrđeno odlukom štaba.
 
"Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do 6 časova - generalno. Obavezno će biti korišćenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obvezno korišćenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima", rekao je Božinović.
 
Što se tiče zaposlenih na radnim mestima, poslodavci su obavezni da zabrane dolazak radnicima s temperaturom i smetnjama s disajnim organima.
 
"Daje se preporuka da se smanji fizički kontakt kad god je to moguće, da se uvede rad od kuće kad je moguće, da se uvede klizno radno vreme, organizuje rad u smenama i grupama i da se smanji broj fizičkih sastanaka", rekao je Božinović.
 
Italija
 
U Italiji danas stupa na snagu uredba o zatvaranju barova, kafića i restorana najkasnije do 18 časova, zatvaranju teretana, bioskopa i bazena u pokušaju da se zaustavi brzi ponovni rast broja zaraženih koji dostiže nove rekorde.
 
Mere, oko kojih su se juče dogovorili vlada premijera Đuzepea Kontea u Rimu i regionalne vlasti, uvode se nakon dve noći protesta u Napulju i Rimu protiv policijskog časa, koji je na snazi u više regiona od prošle nedelje.
 
Svesna ogromnih troškova gašenja ekonomije, rimska vlada je izjavila da ne želi da ponovi sveobuhvatno zaključavanje naloženo u prvoj fazi krize. Ali bila je primorana da postupno pojačava ograničenja, jer je pandemija ubrzavala nakon što je preko leta usporen rast broja novih slučajeva.
 
Uredba podstiče ljude da ne izlaze iz kuća i da ograniče kontakte sa bilo kim izvan njihove uže porodice, ali ne nameće obavezni policijski čas ili zaključavanje i omogućava radnjama i većini preduzeća da ostanu otvoreni.
 
Ipak, usluga u barovima i restoranima biće podvrgnuta nizu kontrola kako bi se ograničila zaraza, a bioskopi, pozorišta i diskoteke biće zatvoreni.
 
Uredba takođe nalaže da se do tri četvrtine nastave u srednjim školama izvodi preko interneta kako bi se ograničio broj učenika u školskim zgradama.
  • lol

    02.11.2020 08:42
    Svedski model
    Ugledajte se. Daje rezultate na duze staze.Danas jedno sutra drugo konstantno zbunjivanje naroda efekat nula ekonomija nula. Rizicni da sede kuci sa maskama ostali sa maskama napolje.
  • Novak

    26.10.2020 12:14
    Info
    Škole u Bugarskoj biće prebačene na onlajn nastavu, zbog povećanja broja slučajeva koronavirusa, saopštilo je danas Ministarstvo obrazovanja te zemlje.
  • Onjegin

    26.10.2020 10:57
    Procenat zaraženih ekpon.raste
    Ako oni kasne, pa mi smo u drugoj dimenziji.
    Ovde se čeka da pola naroda bude zaraženo, daju akcenat na klubove, pa ko ide da plaća 10 puta skuplju kafu? Ogromna većina naroda ima izuzetno skroman jedva preživljavajući budžet.
    Dakle, politička je odluka kada će se mere primeniti, ne zdravstvene, jer bi one već bile primenjene.

    Pa, koliko ćete osoba još zaraziti , a koliko će preminuti usled vašeg čekanja za sprovođenje mera Pandemije?
    Jel potrebno da Svemir bude zaražen da vam dođe iz d.u glavu?
    Ljudski životi nisu brojka, to je jedinstveno i najdragocenije što jedna osoba ima.
    SPASITE IL DRASTIČNO UBLAŽITE POSLEDICE-
    PRIMENITE MERE, ODMAH, NE ČEKAJTE CIFRE, JA NISAM BROJ, JA SAM ČOVEK MOJ,VAŠ, NAŠ,ŽIVOT JE VAŽAN.
    VAŠA ODLUKA JE DEO VAŠE NADLEŽNOSTI, ODGOVORNOSTI.
    TAKO SU NEKI NE TAKO DAVNO MISLILI DA SU NEDODRILJIVI I NAJJAČI.
    Mobilizacija Sveta ih je ubedila da nisu večni.
    Ako oni kasne, pa mi smo u drugoj dimenziji.
    Ovde se čeka da pola naroda bude zaraženo, daju akcenat na klubove, pa ko ide da plaća 10 puta skuplju kafu? Ogromna većina naroda ima izuzetno skroman jedva preživljavajući budžet.
    Dakle, politička je odluka kada će se mere primeniti, ne zdravstvene, jer bi one već bile primenjene.

    Verstehst du ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet