Farma izvor smrtonosne bakterije

Smrtonosna bakterija EHEC - enterohemoragijska ešerihija koli od koje je u Nemačkoj umrla najmanje 21 osoba, nalazi se, najverovatnije, u klicama soje i drugih žitarica, pronađenim u jednom bio-vrtu u Donjoj Saksoniji, koji je već zatvoren.
Smrtonosna bakterija EHEC - enterohemoragijska ešerihija koli od koje je u Nemačkoj umrla najmanje 21 osoba, nalazi se, najverovatnije, u klicama soje i drugih žitarica, pronađenim u jednom bio-vrtu u Donjoj Saksoniji, koji je već zatvoren. Definitivna stručna potvrda toga bi, kako javljaju nemački mediji, mogla da bude danas ili sutra.

"Mi imamo, doduše, nesumnjive indicije za to da je pogon iz mesta Uelcen, u Donjoj Saksoniji, očito, izvor zaraze, ali moramo sačekati laboratorijsku potvrdu", rekao je novi ministar zdravlja Nemačke Danijel Bar. Da li se po život opasna EHEC bakterija nalazi u sojinim i klicama drugih žitarica koje se proizvode u tom bio-vrtu za sada postoji veoma jaka sumnja, a sve dok se ona ne potvrdi, naučnici, prenose mediji, tapkaju u mestu, tražeći put za suzbijanje i lečenje epidemije crevne infekcije, koja se, zbog ''medicinske bespomoćnosti'' poredi čak sa vremenom kuge.

EHEC infekcija, koja se manifestuje teškim prolivima i, u najtežim slučajveima otkazivanjem bubrega sa smrtnim ishodom, postala je politička tema broj jedan u Nemačkoj i partija Zeleni, kojoj je posle nuklearne katastrofe u Japanu veoma dobro krenulo, žestoko je danas napala krizni menadžment, odnosno, vladu kancelara Angele Merkel, prebacujući joj da deluje veoma sporo, traljavo i nekoordinirano. Za epidemiju EHEC-infekcije Nemci su prvo, kao uzročnik, naveli krastavce iz Španije, koje je u međuvremenu Evropska unija "rehabilitovala".

I dalje važe preporuke nadležnih institucija o poštovanju higijenskih standarda u pripremi, a eksperti kažu da se još uvek ne zna da li su sojine klice uzrok bolesti i teških infekcija, kojima ne podležu samo stare, već i mlade i zdrave osobe. Nemačka štampa je pisala da je nemačkim i kineskim naučnicima je pošlo za rukom da naprave iskorak i otkriju nove detalje u istraživanju smrtonosne EHEC-bakterije, koja bi, po njima, mogla da potiče iz ukrštanja dve bakterijske vrste. U Nemačkoj su upućeni i apeli za sakupljanje krvi, pošto je EHEC -pacijentima, ukoliko zapadnu u krizu, potrebna nova krv, javljaju mediji, navodeći statističke podatke da se mora računati sa oko pet odsto žrtava, od ukupnog broja obolelih.

  • 06.06.2011 12:56
    Sada će oni to kod nas da isporuče po nekoj ultra niskoj ceni...
  • Pera Ždera

    06.06.2011 10:22
    I...
    šta sada Vegan? Zdravo povrće, bio uzgoj. Gde je sada podrška da samo tako nastave?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet