Istopila se sva tri reaktora u Fukušimi

Japanske vlasti danas su zvanično potvrdile da je došlo do topljenja jezgra u reaktorima jedan, dva i tri u nuklearnoj elektrani Fukušima-Daići.
Japanske vlasti danas su zvanično potvrdile da je došlo do topljenja jezgra u reaktorima jedan, dva i tri u nuklearnoj elektrani Fukušima-Daići. Agencija za nuklearnu energiju je objavila svoju analizu kojom je došla do ovog zaključka.

Energetski koncern "Tepco", u čijem je vlasništvu elektrana, koja je teško oštećena tokom zemljotresa i cunamija 11.marta, je prošlog meseca saopštila da je došlo do topljenja jezgra u reaktoru 1. Tada je "Tepco" izneo samo podatak da postoji mogućnost da je došlo do topljenja jezgra i u ostala dva reaktora. Sada su zvanične vlasti Japana po prvi put potvrdile javnosti da je došlo do topljenja jezgra u sva tri reaktora, kao što su sumnjali međunarodni eksperti od prvog dana incidenta.

Topljenje jezgra nuklearnog reaktora predstavlja havariju nuklearnog reaktora i spada među najozbiljnije vrste nuklearnih incidenata. Jezgro predstavlja fisioni materijal u obliku poluge koji pri velikoj temperaturi može izgubiti čvrstinu i počne se topiti. Kada se jezgra reaktora počnu topiti, fisioni materijal se spušta na dno reaktorske komore. To se dešava usled nemogućnosti odvođenja toplote koju jezgro proizvodi.

Topljenje nuklearnog jezgra se smatra ozbiljnom havarijom jer može dovesti do ispuštanja radioaktivnih materija u atmosferu i trajnog zagađenja velikog područja ako komora nuklearnog reaktora ne izdrži pritisak, prsne i ispusti radioaktivni materijal napolje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.