VIDEO: Počela izgradnja najdužeg podvodnog tunela na svetu

Nakon više od decenije planiranja, počela je izgradnja najdužeg podvodnog tunela na svetu, koji će kroz Baltičko more povezivati Dansku i Nemačku.
Tunel "Femarnbelt" spuštaće se i do 40 metara ispod Baltičkog mora, a biće otvoren 2029. godine.
 
Tunel, koji će biti dug 18 kilometara, jedan je od najvećih evropskih infrastrukturnih projekata, a u njega će biti uloženo preko sedam milijardi evra, prenosi CNN.
 
Tunel će prolaziti Femarnovim pojasom, tesnacem između nemačkog ostrva Femarn i danskog ostrva Loland, a zamišljen je kao alternativa trenutnoj trajektnoj liniji iz Rodbija i Putgardena koja svake godine prevozi milione putnika.
 
Trajektu treba 45 minuta, a nakon izgradnje tunela, vozom će biti potrebno sedam, a automobilom 10 minuta kako bi se iz jedne države prešlo u drugu.
 
Tunel, čiji je službeni naziv ''Fermarnbelt fiksed link'' (Fehmarnbelt Fixed Link), ujedno će biti i najduži kombinovani tunel na svetu, jer će imati komponente autoputa i železnice.
 
Sastojaće se od dva autoputa, koji će biti odvojeni službenim prolazom i dvema električnim železničkim prugama.
 
"Danas, ako idete vozom od Kopenhagena do Hamburga, treba vam oko četiri i po sata. Posle završetka izgradnje tunela, isto putovanje trajaće dva i po sata. Mnogi lete između ta dva grada, ali će u budućnosti biti bolje samo sesti u voz", rekao je Jens Ole Kaslund, tehnički direktor u danskoj državnoj kompaniji Femern A/S, koja je zadužena za ovaj veliki projekat.
 
Isto putovanje biće brže i za vozače, jer će se uštedeti vreme koje inače provedu u čekanju na trajekt.
 
Projekat datira još od 2008. godine kada su Nemačka i Danska potpisale ugovor o izgradnji tunela. Posle toga je trebalo više od 10 godina kako bi obe države donele posebne zakone i sprovele povezane studije.
 
  • Pićuka

    28.10.2020 18:06
    Gde baš sada. Ipak ćemo morati da kopamo onaj kanal od Morave do Grčke. Mi smo lideri u Evropi.
  • Goran

    28.10.2020 17:15
    Nas toliko košta imaginarni tunel kroz Frušku Goru...
  • Marko

    28.10.2020 12:43
    koridori srbije
    Ovo je nije nista u poredjenju sa Grdelicom .... najteze gradiliste ikada vidjeno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet