VIDEO: Petoro mrtvih u terorističkom napadu u Beču, jedan od napadača simpatizer Islamske države

Još jedna osoba jutros je preminula od posledica ranjavanja u terorističkom napadu u Beču, potvrdile su vlasti.
Bečki dnevnik Kurir piše da je žena stara između 40 i 50 godina preminula jutros u bolnici Otakring, čime je broj civilnih žrtava porastao na četiri. 
 
Ranije jutros austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer obratio se javnosti u vezi sa napadom. Prema njegovim rečima, terorista koji je ubijen juče u Beču, bio je teško naoružan i nosio je pojas sa eksplozivom.
 
"Imali smo napad juče uveče od strane najmanje jednog islamskog teroriste. Ubijeni napadač je simpatizer Islamske države", rekao je ministar.
 
On je ukazao da su specijalne jedinice policije uspele da eliminišu jednog teško naoružanog teroristu, kao i da je, prema poslednjim saznanjima, najmanje još jedan napadač u bekstvu.
 
S tim u vezi, apelovao je na građane da, ako je to moguće, ne napuštaju svoj dom, izuzev ako postoje poslovni razlozi. Dodao je da su austrijski kancelar Sebastijan Kurc i gradonačelnik Beča Miahel Ludvig dogovorili da đaci danas ne moraju da idu u školu. 
 
Generalni direktor za javnu bezbednost Franc Ruf ukazao je da u akciji učestvuje 50 pripadnika specijalnih jedinica Kobre, 100 pripadnika jedinice Vega, kao i veliki broj drugih jedinica policije, ali i specijalisti Službe za borbu protiv terorizma. Ukazao je da je policija zatvorila centra grada, i da vrši pojačane kontrole, u saglasnosti sa medjunarodnim partnerima, na granicama Austrije.
 
Pet osoba, uključujući i jednog napadača, ubijeno je u terorističkom napadu koji se sinoć oko 21 čas dogodio na više različitih lokacija kod sinagoge u Beču. Ranjeno je 14 osoba, a najmanje jedan napadač je u bekstvu.
 
Gradska bolnica u Beču potvrdila je da je u napadu povređeno 15 osoba. Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig je dodao da je sedmoro sa ozbiljnim povredama. Od lakše povređenih tri osobe su otpuštene iz bolnice.
 
 
Mediji navode da je napadač pucao na policajca koji je čuvao sinagogu, ali da on nije životno ugrožen. Ovaj 28-ogodišnji čuvar reda, koji je stacioniran u policijskoj stanici u centru grada, došao je u kontakt sa teroristom kada je silazio iz ulice u kojoj se nalazi sinagoga u pravcu trga Švedenplac.
 
Policija je potvrdila da se radilo o napadu na sinagogu i da je u toku velika intervencija u centru Beča i zamolila građane da izbegavaju centar grada.
 
"U ovom trenutku to tretiramo kao teroristički napad", izjavio je za austrijsku televiziju ORF ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer, prenosi Rojters.
 
 
Nehamer je pozvao građane da ostanu u svojim domovima, da izbegavaju centar grada, a posavetovao im je i da ne šalju decu u školu u utorak. Dodao je da su pojačane i granične kontrole. 
 
 
Ministar je rekao za ORF da su izveli nekoliko specijalnih jedinica koje zajedno pretražuju ne samo grad Beč, već i područje oko njega, jer se napadači, kako je naveo, kreću, prenosi Rojters. 
 
Na jednom od snimaka se vide četvorica mladića koje je policija opkolila, a za koje se sumnja da su napadači.
 
 
EU, Francuska i Nemačka osudile napad u Beču
 
Evropska unija oštro je osudila napad u Beču koji je označen kao "užasan napad" i "kukavički čin", saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
 
"Evropa oštro osuđuje taj kukavički čin koji ugrožava živote i naše ljudske vrednosti. Moje misli su sa žrtvama i ljudima u Beču posle užasnog napada. Mi smo uz Austriju", naveo je Mišel na Tviteru.
 
Reagovalo je i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova koje je navelo da ne treba popustiti pred mržnjom koja želi podelu društva.
 
"Iako još nije utvrđen obim tog terorističkog čina, naše misli su uz ranjene i žrtve u ovim teškim trenucima", navelo je nemačko ministarstvo na Tviteru.
 
 
Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da nema popuštanja i da je njegova zemlja uz austrijski narod.
 
"Mi, Francuzi, delimo šok i bol austrijskog naroda… Posle Francuske napadnuta je prijateljska zemlja. To je naša Evropa. Naši neprijatelji treba da znaju s kim imaju posla. Ne popuštamo ni pred čim", naveo je Makron na Tviteru na francuskom i nemačkom jeziku.
 
Češka policija pokrenula kontrolu na granici sa Austrijom zbog napada u Beču
 
Češka policija saopštila je da je pokrenula kontrolu na granici sa Austrijom zbog napada u Beču gde je učestvovalo nekoliko oružanih muškaraca.
 
"Policija kontroliše vozila i putnike na graničnim prelazima sa Austrijom, a to je preventivna mera posle terorističkog napada u Beču", navela je češka policija na Tviteru.
  • Nebojša

    03.11.2020 18:33
    Nije 1900
    Zahtevamo od obe strane da sednu za pregovaracki sto i da se uzdrze od nasilja koje se intenzivira zbog neprimerenog izlaska na ulice austrijske vojske i policije.
    Prekomerna upotreba sile od strane austrijske policije i vojske mora da se zaustavi trenutno i da se mirni borci za slobodu i ljudska prava koji su na 6 lokacija pokazali da sila i problemi kojim su pritisnuti nisu beznacajni.
    Kao Srbija spremni smo da posaljemo svoje mirovne snage koje bi zastitile neduzne gradjane islamske veroispovesti a svakako smo spremni da postavimo svoje punktove kako bi austrijske snage sile ostale u svojim stanicama i kasarnama i prestale svojim prusustvom da vredjaju migrante kao i albance sa prostora Balkana. Neverovatno je da jos uvek nema zute kuce u Austriji gde bi gradjani Austrije donirali organe za ove ugrozrne borce za slobodu zivljrna i veroispovesti, a svakako je neverovatno da Austrija nije donela zakon o uklanjanju svih hriscanskih crkava koje vredjaju verska osecanja islamskih boraca za slobodu ili da se makar pretvore u islamske bogomolje.
    Ovo je samo sitno korigovani reprint izdanja njihovih izjava zadnjih 30 godina prema Srbima i Srbiji, kako su oni pricali nama, red je da im vratimo istom merom, s tim da mi njih necemo bombardovati uranijumom, nego ce nas stav biti KAO STE SEJALI I SEJETE TAKO ZANJETE.
    Podrzavamo svaki dogovor koji dve strane u Austriji postignu
  • @Milanče

    03.11.2020 11:16
    Pod "SVI kući koji se nisu prilagodili" mislite samo na muslimane po Evropi ili i na današnje profesionalne izbeglice i profesionalne Srbe, balvan-revolucionare koji su došli u Vojvodinu i ni prstom mrdnuli nisu da se prilagode, nego naprotiv, nameću svoje brđanske navike?
  • Mile Prcikoza

    03.11.2020 10:44
    Koliko xenofobije I izama u komentarima. Ovo je dokaz da je Bec multikulturalan grad otvoren ka svetu,na cemu Budimpesta,Warsawa I Prag(kao I njihove sinagoge) mogu samo da zavide.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.