Francuska javnost podeljena: Zabraniti proveru nevinosti ili ne

Francuska je jedna od 20 zemalja u kojoj se vrše provere da li je žena devica, a povodom predloga da se zabrani takva praksa, javnost je podeljena.
Francuska javnost podeljena: Zabraniti proveru nevinosti ili ne
Foto: Pixabay
Dok neki tu proceduru smatraju varvarskom, drugi upozoravaju na nasilne posledice s kojima bi mogle da se suoče žene koje ne mogu da obezbede dokaz da su device.
 
Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, provera nevinosti žene sprovodi se u najmanje 20 zemalja u svetu, a ponekad se ona vrši prinudno, pošto porodice, partneri ili potencijalni poslodavci koriste žene za procenu časti ili socijalne vrednosti.
 
U Evropi se, prema navodima SZO, testovi vrše u Belgiji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Španiji, prenosi Rojters.
 
U Francuskoj provera nevinosti najčešća je praksa među muslimanima, kao i među pojedinim romskim porodicama koje traže dokaz da je devojka devica pre stupanja u brak.
 
Ujedinjene nacije upozorile su da su takvi testovi bolni, neprecizni i da predstavljaju kršenje ljudskih prava, ocenivši da za njih nema mesta u modernom društvu.
 
Ali, nisu svi saglasni s time, a neki sturčnjaci upozoravaju na neželjene posledice predložene zabrane provere nevinosti u Francuskoj, koja je deo šireg predloga zakona o islamskom separatizmu, koji će se pred parlamentom naći sledećeg meseca.
 
Kako objašnjavaju lekari, žene bi mogle da plaćaju prekomerne naknade za ilegalne testove ili rizikuju da se suoče s nasilnim ponašanjem članova porodice, bilo da je reč o partnerima ili budućoj rodbini s strane supruga, ako nemaju dokaz o svojoj nevinosti.
 
"Kažnjavanjem lekara zatvoriće se jedina vrata za pacijente, gde bi oni mogli da nađu pomoć i dobiju savet. To nesumnjivo promoviše crno tržište za dobijanje potvrde, što će sumnjive apoteke skupo naplatiti", kaže ginekolog iz Pariza i glavni lekar u prihvatilištu za žrtve nasilja "Mezon de Fam" Gada Hatem Gancer.
  • Slaviša

    27.11.2020 12:20
    Ja, evo i dalje, ne mogu da poverujem da postoje društva u kojima je ovo praksa. A još više ne mogu da poverujem da se uopšte vodi polemika da li da se ukine ili ne...
    Varvarstvo kao takvo.
    Izađite više ženama iz materice, živite u jebenom dvadeset prvom veku, zaboravite na svoje čelične device i ostala inkvizitorska pomagala
  • Sava

    26.11.2020 15:17
    Juuu
    Kakva vest!!!! Pa iz kojeg su ovi veka...
  • Andrija Šrek

    26.11.2020 13:08
    ?!?
    Nisam baš razumeo u kom ono veku živimo...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.