Italijani na referendumu

Italijani će se u nedelju i ponedeljak na referendumu izjašnjavati o povratku nuklearnoj energiji, privatizaciji sistema vodosnabdevanja i o imunitetu za premijera Silvija Berluskonija i druge visoke zvaničnike.

Italijani će se u nedelju i ponedeljak na referendumu izjašnjavati o povratku nuklearnoj energiji, privatizaciji sistema vodosnabdevanja i o imunitetu za premijera Silvija Berluskonija i druge visoke zvaničnike.

Za uspeh referenduma potrebno je da najmanje 51 odsto građana izađe na biračka mesta, ali se to u Italiji poslednji put dogodilo 1995. godine. Berluskoni i njegovi ministri su istakli da je glasanje pravo, a ne obaveza i najavili da neće izaći na birališta. Aktivisti, međutim, preduzimaju različite mere kako bi povećali izlaznost građana, pa su sveštenici i časne sestre postili u znak protesta zbog privatizacije sistema vodosnabdevanja, a kampanje protiv Berluskonija na društvenim mrežama takođe pozivaju na glasanje.

Ako izlaznost Italijana na referendum bude dovoljno visoka to će biti zahvaljujući svežim uspomenama na nuklearnu katastrofu u Japanu, izazvanu zemljotresom i cunamijem, smatra agencija Asošiejted pres (AP). Italija, takođe trusno područje, okončala je svoj nuklearni program na referendumu 1987. godine, posle katastrofe u nuklearnoj elektrani u Černobilju, u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Berluskoni je 2009. godine obećao obnavljanje nuklearne energije kako bi se smanjila zavisnost od uvoza energenata iz inostranstva.

Dva referenduma o vodi pokrenulo je civilno društvo, koje želi da ukine zakon iz 2009. godine. Tim zakonom je predviđeno da lokalne vlasti privatizuju vodovodne sisteme do kraja 2011. i uvedu primenu tržišnih principa na određivanje cena vode. Aktivisti su upozorili da će privatni vlasnici verovatno podići cene vode i naveli primer Sicilije, gde proizvođači flaširane vode istovremeno kontrolišu i vodovod, pa isključuju vodu po nekoliko sati. Treće referendumsko pitanje odnosi se na zahtev opozicije da se u potpunosti ukine zakon koji Berluskoniju i drugim visokim zvaničnicima omogućava pozivanje na imunitet od suđenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet