SAD blokirale uvoz pamuka iz kineske oblasti Sinđang kao proizvod prinudnog rada

SAD su objavile nove mere protiv uvoza pamuka iz severozapadne kineske oblasti Sinđang koji, kako se smatra, potiče od prinudnog rada ujgurske muslimanske manjine u toj oblasti.
SAD blokirale uvoz pamuka iz kineske oblasti Sinđang kao proizvod prinudnog rada
Foto: Pixabay
Ujguri predstavljaju najveću etničku grupu u Sinđangu, velikoj teritoriji koja se graniči sa Avganistanom i Pakistanom.
 
Američka carina od sada može da zapleni isporuke pamuka proizvedenog u firmi "Xinjiang production i construction" (XPCC), navodi se u saopštenju Ministarstva za unutrašnju bezbednost. Ta velika, poluvojna kompanija u Sinđangu je od avgusta pod sankcijama američkog ministarstva finansija.
 
To je šesta akcija koju je preduzela američka carina u poslednja tri meseca da blokira robu nastalu "prisilnim radom" u Sinđangu, navodi se u saopštenju.
 
Peking je naišao na intenzivnu međunarodnu kritiku zbog svoje politike na teritoriji bogatoj resursima, gde organizacije za zaštitu prava kažu da je oko milion Ujgura i drugih uglavnom muslimanskih manjina zatočeno u logorima, prenosi AFP. Kina navodi da se radi o centrima za profesionalnu obuku namenjenim da narod nađe posao i da ga udalji od verskog ekstremizma.
 
SAD su već sredinom septembra donele pet ukaza i blokirale uvoz robe proizvedene u Sinđangu, uključujući pamuk i tekstil, kompjuterske delove i proizvode za kosu, optužujući Peking da je nametnuo Ujgurima "prisilan rad".
 
"Predsednik Tramp i američki narod neće tolerisati kršenja ljudskih prava od strane kineske komunističke vlade", rekao je Ken Kučineli, pomoćnik ministra za unutrašnju bezbednost u saopštenju.
 
On je rekao da ministarstvo preduzima inicijativu da primeni američke zakone i osigura da oni koji krše ljudska prava, uključujući američke kompanije, ne mogu da manipulišu sistemom da bi profitirali od prinudnog rada. Peking je osudio "lažne informacije" i demantovao postojanje prinudnog rada u Sinđangu.
 
Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Šunjing rekla je da stanovnici tog regiona biraju svoj posao po svojoj želji. Ona je osudila mere Vašingtona čiji cilj je, po njenom mišljenju, da pogode kineske kompanije i zaustave razvoj Kine.
 
Zbog napada pripisanih Ujgurima Kina je u ime borbe protiv terorizma preduzela čvrste mere u Sinđangu.
  • Balkan

    03.12.2020 19:13
    Amerika
    Neko ko je bio takav eksploatator Crnaca na poljima pamuka i inim radovima prica ovakve price a i dalje Crnci u Americi su obespravljeni, licemerno. Ziveli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.