VIDEO: Kamenjem na učesnike gej parade u Splitu

Na Paradi ponosa u Splitu dogodili su se nasilni incidenti u kojima je desetak osoba zatražilo medicinsku pomoć, dok je privedeno oko 300 ljudi.
Na Paradi ponosa u Splitu dogodili su se nasilni incidenti u kojima je desetak osoba zatražilo medicinsku pomoć, dok je privedeno oko 300 ljudi. Učesnici su evakuisani.

Lazar Pavlović iz Gej-strejt alijanse, koji se nalazi u Splitu, rekao je za B92 da su učesnici  na sigurnom. Kao saznaje portal Indeks, među povređenima je i profesor etike Filozofskog fakulteta u Splitu Mislav Kukoč. Organizatori traže odgovornost ministra policije Tomislava Karamarka.

Iako je prvobitno planirano da povorka završi na Prokurativama, organizatori su odlučili da se ide na rivu gde su počeli problemi. Protivnici parade su bacali petarde, kamenje, baklje i suzavac.

Nakon nekog vremena organizatori parade odlučili su otkazati gej prajd pre predviđenog kraja manifestacije na rivi, gde su trebali da se održe govori. Učesnici su zatim oko sat vremena čekali na evakuaciju, javlja portal Indeks.

Oko 200 učesnika Povorke koju su obezbeđivale jake snage policije na rivi su dočekani kamenjem, bocama, petardama, a na kolonu je bačen i suzavac. Na splitskoj rivi paradu su dočekali povici "Ubi pedera!" i "Ubij Srbina".

Prema rečima Pavlovića, na učesnike parade su bacani veliki komadi plastike, jaja, paradajz, pa čak i saksije sa cvećem.

Policija je uhapsila više desetina napadača. Među povređenima su i kamerman RTL-a, koji je pogođen kamenom u glavu, kao i fotoreporter 24 sata i novinar Hine.

"Slobodna Dalmacija" navodi da se situacija u gradu smiruje i da je povređenima pružena lekarska pomoć.

Uoči Parade preventivno je privedeno oko 50 osoba.

Lazar Pavlović, predsednik Gej-strejt alijanse, koji je učestvovao danas u Split Prajdu kao predstavnik LGBT zajednice iz Srbije, kaže da se današnji incidenti u Splitu ipak ne mogu uporediti sa nasiljem u Beogradu.

"Količina nasilja u Beogradu bila je puno veća, ali je policija huligane držala na puno većoj udaljenosti nego ovde u Splitu, što mislim da je bila greška hrvatske policije", kaže Pavlović, kao i da je najvažnije da je i Split dobio svoj Prajd, a da je bitno ne odustajati ni narednih godina.

"Država nije osigurala naše pravo na javno okupljanje"

Program planirane Parade ponosa je prekinut, a policija nastavlja da privodi napadače. Prema oceni Sanje Juras, predsednice organizacije Kontra, jednog od organizatora parade "policija i država nisu osigurali naša pravo na javno okupljanje".

"Ovo je gori debakl nego što je bio u Beogradu ili Zagrebu. Zato prekidamo povorku i ovako ne možemo u EU", rekla je ona.

"Prema poslednjim informacijama, čekamo da se raščisti ova situacija, a onda će nas policija razvesti maricama", kazala je za Novu TV Mirjana Kučer iz organizacije Domine, jednog od organizatora Prajda.

Učesnici gej-parade krenuli su u povorci oko 14.30 gradskim ulicama prema Rivi gde je trebalo da bude održan program. U koloni je bilo oko 200 učesnika, među kojima i oko 30 gostiju iz Beograda, Ljubljane i nekih drugih gradova.

Split je sve vreme nadletao policijski helikopter, a prema podacima policije u obezbedjivanje parade uključeno je oko 400 interventnih policajaca iz devet policijskih uprava, kao i veliki broj policijaca u civilu.

Zagreb Prajd: Neustrašivošću ste promenili Split zauvek

Zagreb Prajd, organizacija koje će sledeće subote organizovati desetu jubilarnu Paradu ponosa u glavnom gradu Hrvatske, čestitala je splitskoj LGBT zajednici na hrabrosti.

"Da je dostojanstvo neotuđivo, pokazali ste vi, kada ste uzdignute glave koračali ulicama svoga grada. Svojom ustrajnošću i neustrašivošću danas ste nepovratno promenili Split i Hrvatsku", navodi se u saopštenju.

Pokazali ste da se za ljudska prava treba boriti uvek i svugde, bez obzira na prepreke i pokušaje zastrašivanja, poručeno je iz Zagreba.

"Borićemo za pobedu uprkos svakom teroru i fašizmu, ma koliko god dug i težak put bio pred nama! I nikada se nećemo predati!", zaključio je Zagreb Prajd.

  • semtex

    12.06.2011 14:09
    sta?
    Sta se dokazuje ovim paradama?Da li su stvarno slobodni?Jebes njihovu slobodu kada im treba 3 kruga obezbedjenja po 1000 pandura i to sve o trosku gradjana koji ne zele takve manifestacije u svojoj okolini.
  • 12.06.2011 07:32
    1
    Mrznja prema drugima koji nisu kao mi,po veri,naciji,boji koze, po misljenjima...
    jeste otrov koji razara um, razum ili dusu osobe koja siri mrznju...oni postaju mentalni bolesnici,

    Zato verovatno u Srbiji je i registrovano 300.000 hiljada takvih osoba
    a koliko je jos ne evidentiranih, koji se ne lece i slobodno krecu ulicama

    Svako ima pravo za odabir svoga opredeljenja, jest da je gej opredljenje za mene neka falinka od Boga dana, al tako je kako je,
    nisu agresivni u odnosu na druge to je najvaznije,
    Zabranom postojanja gej osoba nece se smanjiti njihov broj, i bez parada su postojale takve osobe,
    ili bolje receno od kada je sveta i veka
  • A majku mu

    11.06.2011 22:51
    Da znate
    Da ima gorih od nas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet