115 miliona dece radi neki opasan posao

Više od 115 miliona dece u svetu, odnosno sedam odsto dečije populacije radi opasne poslove koji mogu da ugroze život, saopštila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
Više od 115 miliona dece u svetu, odnosno sedam odsto dečije populacije radi opasne poslove koji mogu da ugroze život, saopštila je Međunarodna organizacija rada (ILO).

Ta agencija Ujedinjenih nacija, koja postavlja standarde za zapošljavanje širom sveta, navela je u izveštaju da su to poslovi od rudarstva, preko metalostugarskih, poljoprivrednih, izrade obuće, uzgajanja cveća do uzgoja banana.

U izveštaju se ističe da poslodavci sve više zapošljavaju decu jer je to jeftina radna snaga, jer su oni "poslušni, lakši za disciplinovanje nego odrasli i suviše zaplašeni da bi se žalili".

Saopštenje i izveštaj su izdati povodom obeležavanja sjetskog Dana protiv dečijeg rada 12. juna.

Zahvaljujući kampanji protiv eksploatacije dece poslednjih godina, broj devojčica koje rade je opao, ali je zato povećan broj dečaka i sada iznosi 60 procenata.

Broj male dece koja rade je opao, ali još uvek ima primera da rade čak i petogodišnjaci, dok je broj dece starih od 15 do 17 godina naglo porastao.

ILO, koji smatra decom sve adolescente do 18. godine, je saopštio da preko polovine dece koja rade, obavljaju opasne poslove i to najviše u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.