VIDEO: U Britaniji počela vakcinacija protiv korone, žena iz Severne Irske prva primila vakcinu

Velika Britanija je prva zapadna zemlja koja je počela s vakcinacijom svog stanovništva protiv virusa korona, i to vakcinom koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek.
Devedesetogodišnja žena iz Severne Irske je prva osoba na svetu koja je primila navedenu vakcinu, javlja BBC. Margaret Kinan je rekla da se osećala privilegovano zbog toga što je prva primila vakcinu.
 
Britanija je od Fajzera naručila 40 miliona doza vakcine, dovoljno za manje od trećine stanovništva koje broji 67 miliona, s obzirom na to da je potrebno vakcinu dobiti u dva navrata kako bi osoba stekla imunitet.
 
Vakcinu treba da prevezu i skladište na temperaturi od najmanje minus 70 stepeni Celzijusa.
 
Dve kompanije su razvile specijalno dizajnirane friždere, u kojima se kontroliše temperatura, i u kojima željena temperatura može da se održi i deset dana bez otvaranja. Jednom odmrznuta bočica s vakcinom može se držati do pet dana na temperaturi frižidera (dva do osam stepeni).
 
  • Novosadista

    08.12.2020 17:52
    @ Stole
    Negativni zato što Severna Irska spada u Veliki Britaniju. Ovde bi čak pravilnije bilo reći Ujedinjeno Kraljevstvo, al i tu spada Severna Irska. Dakle i oni su Britanci.
  • zongler

    08.12.2020 10:56
    Iako sutra premine reći će da nije zbog vakcine nego zbog starosti.
  • Stole

    08.12.2020 10:33
    Negativne ocene
    Neka ovi što lupaju minuse obrazlože šta im je nejasno u tome zašto narod pita kako to da građani Irske prvi primaju vakcinu a ne Britanci???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet