SAD uvele sankcije Turskoj

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400, a na udaru odlazeće američke administracije našao se Direktorat odbrambene industrije, njen predsednik Ismail Demir i još troje zaposlenih, preneo je Rojters.
SAD uvele sankcije Turskoj
Foto: Pixabay
Državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da sankcije uključuju zabranu svih američkih dozvola za izvoz u oblasti vojne industrije, zamrzavanje imovine i ograničenja po pitanju izdavanja viza za Demira i trojicu zvaničnika Direktorata.
 
Pompeo je istakao da su SAD u više navrata na najvišem nivou davale do znanja Turskoj da bi nabavka sistema S-400 mogla da ugrozi bezbednost američkih vojnih tehnologija i osoblja, a Rusiji da omogući pristup turskim vojnim snagama.
 
I pre današnjeg uvođenja sakcija, Vašington je obustavio učešće Turske u globalnom partnerstvu u vezi sa avionom nove generacije F-35, kao i obuku turskih pilota.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Turske osudilo je uvođenje američkih sankcija i naveo da je to "velika greška", a najavilo je i recipročne mere.
 
"Osuđujemo i odbacujemo odluku SAD u vezi sa isporukama protivvazdušnog sistema S-400, koja uključuje jednostrane sankcije protiv naše zemlje. Turska će preduzeti neophodne korake protiv te odluke, što će neminovno negativno uticati na naše odnose, i neće se uzdržavati od preduzimanja mera koje smatra neophodnim za osiguravanje svoje nacionalne bezbednosti", navodi se u saopštenju.
 
Reagovalo je i Ministarstvo odbrane Turske, koje je u saopštenju navelo da je uvođenje sankcija "neobjašnjivo" i pozvalo Vašington da odmah poništi "nepravdenu odluku" koja će naneti veliku štetu bilateralnim odnosima.
  • ××

    14.12.2020 22:27
    Malo vise kopiranja.
  • NS

    14.12.2020 22:07
    Tako i treba sa novim Muratom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.