Austrija od ponoći "pod ključem": Celodnevno ograničenje kretanja, važiće i za novogodišnju noć

U Austriji su od ponoći na snagu stupile nove pooštrene mere u borbi protiv pandemije, kojim se ta zemlja ponovo zaključava, treći put ove godine.
Austrija od ponoći "pod ključem": Celodnevno ograničenje kretanja, važiće i za novogodišnju noć
Foto: Pixabay
 
Treće zaključavanje trajaće mesec dana, do 26. januara, ali će za one koji budu učestvovali u dobrovoljnom masovnom testiranju "otključavanje" biti moguće od 18. januara.
 
Novim zaključavanjem ponovo je na snagu stupio celodnevni policijski čas, a iz kuće je moguće izaći u kupovinu svakodnevnih potrepština, zbog odlaska kod lekara, na posao, ali i pružanja pomoći drugima, te i u šetnju ili na individualno bavljenje sportom zbog psihičkog i fizičkog zdravlja.
 
Pooštrene mere predviđaju značajno smanjenje kontakata, tako što je jednom domaćinstvu omogućeno da ima kontakt sa samo jednom osobom iz drugog domaćinstva. To znači da ni za Novu godinu neće biti moguće napuštati kuću bez valjanog razloga, kao ni slavlje sa onima koji nisu ukućani.
 
Sve prodavnice, izuzev prodavnica namirnica, pekara, mesara i slično, kao i apoteka, su zatvorene. Takođe, servisi za automobile i bicikle ostaju otvoreni. Ostaju zatvoreni i restorani i hoteli, kao i kulturne ustanove.
 
Na javnim mestima ostaje pravilo distance o jednog metra, a u zatvorenom prostoru mora se nositi maska.
 
Takođe, do 18. januara na snazi je stroži režim ulaska u Austriju, koji predviđa obavezan desetodnevni karantin, koji se može prekinuti negativnim testom, ali tek nakon pet dana izolacije.
  • M. A. Pulmolog.

    26.12.2020 18:43
    Svi.
    Trebamo da učimo od Australije i Novog Zelanda a ne da uzimamo set mera od Kine.
  • MaX

    26.12.2020 17:07
    dodvoravanje
    Čeka se primopredaja vlasti u januaru u USA i da se reši sve.

    Do tada marionete skupljaju oštrim merama poene kod režisera svega ovoga.

    Nisam ovca, ni slep da ne vidim, mozak mi jos nije ispran, ali me boli što većini jeste...


  • ZX

    26.12.2020 16:56
    Pametniji i odlučniji
    Naše vlasti bi mogle nešto da nauče od Austrije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.