Španija i Velika Britanija postigle načelan dogovor o Gibraltaru

London i Madrid postigli su "načelan dogovor" o Gibraltaru koji će omogućiti slobodu kretanja na granici Španije i te britanske enklave, saopštila je danas španska ministarka spoljnih poslova Aranča Gonzales Laja.
Španija i Velika Britanija postigle načelan dogovor o Gibraltaru
Foto: 021.rs
Sporazum je postignut nekoliko sati pre ponoći, kada ističe prelazni period nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, a njim će biti izbegnuto da granica Gibraltara i Španije postane "čvrsta" granica između Velike Britanije i EU.
 
Velika Britanija i EU su potpisale sporazum o trgovinskim odnosima nakon 1. januara 2021. godine.
 
Dve strane su 24. decembra postigle sporazum o budućim trgovinskim odnosima posle konačnog razlaza nakon Bregzita o kojem su Britanci odlučili na referendumu 2016. godine.
 
Velika Britanija je 31. januara izašla iz članstva u EU (Bregzit), a 31. decembra ističe prelazni period i tada London napušta i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet