Tužilaštvo oslobodilo policajca koji je s leđa upucao Afroamerikanca

Američki tužioci odbacili su optužbe protiv belog policajca da je pucao na Afroamerikanca Džejkoba Blejka, u gradu Kenoši u Viskonsinu, što je incident koji je u avgustu prošle godine izazvao smrtonosne ulične proteste i rasplamsao rasne napetosti u SAD-u.
Odluka okružnog državnog tužioca Kenoše Majkla Grejvelija da policajca Rastena Šeskija ne tereti za bilo koji zločin mogla bi da podstakne još demonstracija, koje su poslednjih godina često izbijale u Sjedinjenim Državama nakon što bi policija bila oslobođena optužbi za pucanje na Afroamerikance.
 
Tokom policijske intervencije koja je zabeležena video snimkom na mobilnom telefonu, Šeski je iz blizine u Blejkova leđa pucao sedam puta dok je Blejk otvarao vrata automobila, pogodivši ga četiri puta i parališući ga od pojasa na dole.
 
Službenici su rekli da je u Blejkovom automobilu bio nož, a Grejveli je rekao da je Šeski imao pravo na samoobranu.
 
Blejkov advokat Ben Cramp rekao je da je Blejk pokušavao da prekine sukob dve žene kada je upucan pred trojicom njegovih sinova, starosti tri, pet i osam godina.
 
U jeku protesta koji su usledili, tinejdžer Kajl Ritenhaus otvorio je vatru puškom, ubivši dvojicu muškaraca i ranivši još jednog. Ritenhaus, koji danas ima 18 godina, optužen je za nepromišljeno ubistvo prvog stepena i još pet krivičnih dela.
 
Ranije u utorak, Ritenhaus se izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice u videu na Okružnom sudu Kenoše.
  • milicica

    06.01.2021 14:39
    eto vam demokratija i pravda
    Na Americki nacin. Sramota i trebaju demonstracije dok crnci ne budu za belce ljudi kao i oni.Demonstrirajte do pobede ali ni ovde je nema ni pravde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet