Grčka inicirala da se na nivou EU uvedu kovid pasoši

Grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio je u utorak uvođenje potvrde o vakcinaciji na nivou Evropske unije kako bi se obnovila prekogranična putovanja.
Grčka inicirala da se na nivou EU uvedu kovid pasoši
Foto: Pixabay
Grčka, kojoj turizam čini petinu BDP-a, nastoji da oživi putovanja pre letnje sezone i već je stvorila sopstveni standardizovani sertifikat kojim se dokazuje da je pojedinac vakcinisan.  
 
Micotakis je u pismu šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen predložio uvođenje zajedničke potvrde za ceo blok. Potvrda bi mogla da se koristi pri ulasku u sve oblike prevoza. 
 
"Iako vakcinaciju nećemo učiniti obveznim ili preduslovom za putovanje, osobe koje su se vakcinisale trebalo bi da smeju slobodno da putuju. Potrebno je hitno usvojiti zajedničko razumevanje o strukturi potvrde vakcinacije kako bi bila prihvaćena u svim zemljama članicama", naveo je Micotakis. 
 
Ako članice Evropske unije mogu da dogovore zajedničku formulu, "možemo to pitanje pogurati na relevantnim međunarodnim forumima i tako doprineti uspostavljanju mobilnosti na globalnom nivou", dodaje se u pismu.
 
"Za zemlje poput Grčke, koje zavise od turizma, neophodno je da se ovaj problem reši pre letnje sezone", navodi se u pismu.
 
Grčka je relativno lako prebrodila prvi talas pandemije, ali je porast broja zaraženih od oktobra opteretio njen zdravstveni sistem već oslabljen u dugogodišnjoj krizi i naterao vlasti na drugi lokdaun u novembru. 
 
U zemlji je od početka pandemije potvrđeno 145.179 slučajeva i 5.302 smrti povezane s Covidom19.
  • Kanda

    13.01.2021 11:28
    Kanda
    Kanda ni moj euro nece niko dobiti. Jedna zemlja prihvata jednu vakcinu, druga nekog drugog...ne, ne, niko nije lud!
  • Vlada

    13.01.2021 10:41
    Prvo mi vratite lovu koja vam je uplacena pre godinu dana, pa onda radite sta hocete. Vasa zemlja, vasa pravila. Uplaceni aranzmani, nisu stvar za ucene.
  • 9

    13.01.2021 10:19
    Kanda
    neće videti moje Evre ove godine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.