Kuba reformiše sistem, smanjuje subvencije građanima

Kubanska vlada sprovodi finansijsku reformu kojom će, kako kaže, smanjiti subvencije gradjanima, preurediti valutni kurs i povećati plate.
Kuba reformiše sistem, smanjuje subvencije građanima
Foto: Pixabay
Više od 60 godina, Kuba je gradjanima gotovo besplatno davala pirinač, mleko, pasulj, šećer, piletinu, čak i cigarete, skoro besplatna je bila i struja, što je mnogima omogućilo da žive.
 
Mesečnu korpu sa 19 osnovnih namirnica Kubanci su do kraja prošle godine plaćali svega 0,75 dolara (0,6 evra), a od ovog meseca ih ona košta deset puta više - sedam dolara (5,76 evra).
 
Novim merama vlada želi da poveća produktinost i ublaži ekonomsku krizu preuredjujući socijalistički poredak, ali zadržavajući opšte beneficije za gradjane u zdravstvu i obrazovanju.
 
"To je veliki pomak za društvo koje je 62 godine živelo i funkcionisalo na isti način", rekao je kubanski ekonomista Rikardo Tores i dodao da je osnovna poruka: "za iole lagodan život mora se naći posao".
 
Pored pandemije korona virusa sa kojom se bori ceo svet, Kuba se bori i sa padom bruto domaćeg proizvoda za 11 odsto i gubitkom od 5,6 milijardi dolara prihoda zbog ekonomskih sankcija koje je protiv te zemlje ponovo uveo odlazeći predsednik SAD, Donald Tramp.
 
Obrazovne i zdravstvene usluge i dalje su besplatne, a vlada će i dalje davati mleko za decu do sedam godina i hranu ugroženim grupama.
 
Mnogi smatraju da će reforme dovesti do povećanja nejednakosti u društvu.
 
Politički analitičar Harold Kardenas je ocenio da bi bilo preterano reći da je ovo početak kraja kubanskog socijalističkog sistema, ali da će se mnoge stvari promeniti.
 
Oko sedam od 11 miliona Kubanaca je radno sposobno, a nezaposleno je 2,7 miliona ljudi. Vlada ne kaže kako će ih zaposliti, već je samo za kraj ove godine načelno najavila zakon o "podsticanju privatnog biznisa".
 
Najvidljivija trenutna promena već sada je eliminacija "konvertibilnog pezosa", kubanske valute s deviznim značenjem, povezane s dolarom koja je imala za cilj izvlačenje novca iz inostranstva koji je bio potreban za kupovinu mnogih dobara, često čak i osnovnih stvari, koje je teško naći a platiti "običnim pesosima".
 
Taj sistem dvostruke valute uveden je 1994. godine da bi ublažio krizu prouzrokovanu gubitkom pomoći i subvencionisanom trgovinom posle raspada Sovjetskog Saveza. Ali taj sistem je srezao vladine račune, obeshrabrio izvoz i zapošljavanje i finansirao neefikasne državne kompanije koje sada imaju godinu dana da dokažu svoju održivost ili se zatvore. Zato će od sada u opticaju biti samo "kubanski pezos".
 
Pored toga, vlada povećava plate - učetvorostručila ih je u nekim slučajevima i podiže minimalnu platu sa 20 (16,5 evra) na 87 dolara (71,5 evra) mesečno.
 
Ali malo ko na Kubi pozdravlja promenu jer su cene mnoge robe, uključujući hranu i benzin, takođe porasle. Na primer, kilogram pirinča koštao je 0,25 pezosa, a sada je 7,0 pezosa - 28 puta više. Cena gasa za kuvanje skočila je više od 20 puta. Cena prevoza autobusa upetostručena je.
 
Toliko je žalbi na nove cene, posebno električne energije, da su vlasti nedavno na javnoj TV objavile da su ih smanjile.
 
Reforma takođe pogađa rastući privatni sektor Kube, koji je vlada periodično proširivala ili smanjivala pošto ga je dopustila 1993. godine i gde je nastalo 600.000 radnih mesta samo u protekloj deceniji.
 
Uprkos opštoj zabrinutosti, predsednik Migel Dias-Kanel je obećao da niko neće biti ostavljen po strani već je cilj, rekao je, da se svim Kubancima "garantuje veća jednakost u pristupu mogućnostima, pravima i socijalnoj pravdi" i to ne kroz egalitarizam, već "jačanjem interesa i motivacije za rad".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.