Turska zabranila oglašavanje na pojedinim društvenim mrežama

Turska je danas zabranila oglašavanje na društvenim mrežama Tviter, Periskop i Pinterest zbog nepoštovanja novog zakona koji značajno jača moć vlasti nad tim platformama.
Turska zabranila oglašavanje na pojedinim društvenim mrežama
Foto: Pixabay
"Nadamo se da će Tviter i Pinterest koji još nisu najavili svoje predstavnike, brzo preduzeti potrebne korake", rekao je ovim povodom zamenik ministra za komunikacije i infrastrukturu Omer Fatih Saian.
 
Tviter, Periskop i Pinterest nisu komentarisali ovu odluku. Po novom zakonu koji je na snazi od oktobra, društvene mreže s više od milion jedinstvenih veza dnevno, poput Tvitera i Fejsbuka, moraju da imaju predstavnika u Turskoj i da se povinuju sudovima koji traže uklanjanje nekog sadržaja.
 
U slučaju nepoštovanja, platformama prete novčane kazne do 30 miliona turskih lira (3.000.000 evra), zabrana sticanja prihoda oglašavanjem i smanjenje opsega. Organizacije za ljudska prava i slobodu medija okarakterisale su ovaj zakon kao cenzuru.
 
Kompanije Fejsbuk, Linkdin, Jutjub, Tiktok i Dejlimoušn su izbegle kazne jer su se složile da imenuju predstavnike u Turskoj.
  • Neko

    20.01.2021 11:54
    Pametno. To što je "iza svoje tarabe" ne znači da komšija može da ti dugim štapom rovari po dvorištu kako mu se ćefne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.