Rusija podnela zahtev za registraciju svoje vakcine u EU

Ruske vlasti su podnele zahtev za registraciju vakcine Sputnjik V u Evropskoj uniji, saopštio je danas fond koji je učestvovao u razvoju vakcine protiv korona virusa.
Fond je naveo da je "podneo zahtev za registraciju i očekuje da prva ispitivanja (poslate dokumentacije) budu obavljena u februaru".
 
Neimenovani portparol fonda je rekao agenciji Frans pres da je taj zahtev juče podnet Evropskoj agenciji za lekove (EMA). Potrebna dokumentacija poput privremenih rezultata kliničkih ispitivanja treće faze, koja je u toku, biće poslata i ispitana čim bude obavljena.
 
"Na osnovu niza ispitivanja, EMA će odlučiti o odobrenju vakcine Sputnjik V za Evropsku uniju", precizira ruski fond.
 
EMA je u saopštenju dostavljenom Frans presu navela da će "izdati saopštenje kada počne postupak kontinuiranog ispitivanja".
 
"Proces odobravanja vakcina počeli smo krajem oktobra u Evropi. To je proces velikih razmera, čiji je cilj dobijanje dozvole za upotrebu vakcine u EU", rekao je portparol ruskog fonda i dodao da je "registracija važan korak".
 
Nazvana kao prvi sovjetski satelit koji je lansiran 1957. godine, ruska vakcina protiv korona virusa Sputnjik V dočekana je u avgustu sa skepsom zato što tada još uvek nisu bila završena masovna testiranja u okviru treće faze ispitivanja.
 
Kako navodi ruski fond, vakcina Sputnjik V je registrovana u Belorusiji, Srbiji, Argentini, Boliviji, Alžiru, na palestinskim teritorijama, u Venecueli, Paragvaju i Turkmenistanu.
  • Milan

    20.01.2021 20:00
    Treca faza je u toku? Da li to znaci da smo mi ucesnici u trecoj fazi? Ili jos gore, primamo vakcinu cije ispitivanje nije zavrseno a u isto vreme ni ne ucestvujemo u ispitivanju ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet