Evropski parlament usvojio rezoluciju o pomoći Hrvatskoj posle zemljotresa

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o ublažavanju posledica zemljotresa u Hrvatskoj, u kojoj se traži da se toj zemlji pomogne iz svih raspoloživih evropskih instrumenata.
Evropski parlament usvojio rezoluciju o pomoći Hrvatskoj posle zemljotresa
Foto: FoNet/AP
Za rezoluciju je glasalo 677 poslanika, pet je bilo protiv, a jedan suzdržan. U izradi rezolucije, čiji je inicijator Valter Flego, učestvovali su svi hrvatski poslanici, prenosi Hina.
 
Kako se navodi, EP je pozvala Evropsku komisiju da, zajedno s evropskim i hrvatskim institucijama, "osmisle brzi način za raspodelu potrebne finansijske i druge pomoći kako bi se osigurao brzi oporavak pogođenog područja" i da vodi računa da se Hrvatska istovremeno bori s pandemijom korona virusa i s celim nizom razornih podrhtavanja.
 
U rezoluciji se poziva Hrvatska da u svom planu za oporavak i otpornost, koji je ključan dokument za povlačenje sredstava iz instrumenta EU sledeće generacije, odredi kao prioritete obnovu kuća i zgrada vodeći računa da budu otporne na potrese.
 
Hrvatske vlasti se pozivaju da pomno nadziru obnovu nakon potresa kako bi se osigurali najviši seizmički standardi za sve zgrade i infrastrukturu. U rezoluciji se dodaje da proces obnove i izgradnje treba sprovesti što je pre moguće, transparentno i uz stručni nadzor, kao i da se vodi računa o demografskom aspektu kako bi to područje imalo perspektivu razvoja.
 
Preporučuje se da se posebna pažnja posveti izgradnji infrastrukture koja je nedostajala i pre potresa i da se osigura zadovoljavanje svih osnovnih potreba i usluga u svim delovima pogođenog područja.
 
EK se poziva da razmotri produženje 18-mesečnog roka za korišćenje sredstava iz Evropskog fonda solidarnosti u slučaju snažnog i razornog potresa. Preporučuje se i da prioritet u vakcinaciji protiv Kovida-19 bude pogođeno područje i poziva se hrvatska vlada da sprovede najavljenu odluku o preusmeravanju značajnog broj doza vakcine u Sisačko-moslavačku županiju.
 
Takođe se pozivaju države članice EU da deo svojih zaliha vakcina daju Hrvatskoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.