Brojna svedočanstva o seksualnom zlostavljanju na fakultetima u BiH, prijave i u Hrvatskoj

Nakon što je glumica Milena Radulović sa još nekoliko devojaka prijavila policiji učitelja glume Miroslava Miku Aleksića, bivše studentkinje Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu napravile su Fejsbuk stranicu, koja je u samo šest dana okupila više od 30.000 pratilaca, a na njoj je podeljeno stotine anonimnih svedočanstava žena iz regiona.
Brojna svedočanstva o seksualnom zlostavljanju na fakultetima u BiH, prijave i u Hrvatskoj
Foto: Pixabay
Među njima na desetine onih koje se odnose na bosanskohercegovačke obrazovne ustanove, najveći broj sa Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu (ASU), javlja Radio slobodna Evropa. Na Akademiju scenskih umetnosti stigla je samo jedna prijava, ali ona neće biti razmatrana, jer po etičkom kodeksu ne zadovoljava formu prijave, kaže za RSE dekan ASU Srđan Vuletić.
 
"Videćemo da li će se prijaviti na mailove stručnjaka koje smo im ponudili", objasnio je Vuletić, koji je među prvima podržao studentkinje koje su prijavile nasilje.
 
Akademija scenskih umetnosti u Sarajevu je formirala Komisiju sačinjenu od pet profesora i dve studentkinje, sa posebnim e-mailovima u cilju zaštite prijavitelja, a formirano je i posebno telo od poverenja sa tri člana.
 
"Dva su osnovna pravca delovanja - utvrđivanje šta je do sada bilo i postupci od sada", kaže Vuletić.
 
Upozorava da svedočanstva studentkinja nisu samo sa Akademije scenskih umetnosti već i sa drugih bosanskohercegovačkih fakulteta, ali i srednjih, pa i osnovnih škola.
 
"Akademija će sigurno izgurati do kraja, ali mislim da bi svako trebao početi ispred svog praga, a ne da Akademiju koristi kao žrtvenog jarca da bi sve ostalo bilo prikriveno. Celo društvo treba da se propita i svi treba da daju doprinos tome", dodaje on.
 
Na Akademiju za kazalište film i TV u Zagrebu do petka 22. januara stiglo je 17 prijava sa imenom i prezimenom, ali i anonimno, izjavila je za RSE dekanka te Akademije Franka Perković. Pet prijava se odnosi na četiri profesora koji i dalje rade na Akademiji, a među njima je i jedna profesorka. Perković veruje da će u roku od desetak dana krenuti sa prijavama protiv osoba koje se sumnjiče za seksualno nasilje.
 
Pozvala je i druge bivše i sadašnje studentice i studente Akademije da se jave i navela da je to važno i za školu i za profesiju, te da je ključno za zdravlje "društva u kojem živimo". Nakon što je na stranici #NisamTražila objavljeno niz sedočanstava sa Akademije za kazalište film i TV, dekanka je pokrenula procedure kako bi se istražilo što se kod tačno događa.
 
Iz Agencije za ravnopravnost polova BiH, za RSE kažu da su sada na potezu uprave fakulteta, kao i organi gonjenja - policija i tužilastvo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet