Vojni rok u Grčkoj produžava se sa devet na 12 meseci

Vojni rok u Grčkoj biće produžen sa devet na 12 meseci u okviru "jačanja oružanih snaga", rekao je grčki ministar odbrane Nikos Panajotopulos.
Vojni rok u Grčkoj produžava se sa devet na 12 meseci
Foto: Pixabay
Odluka stupa na snagu od maja, rekao je on novinarima. Ona je doneta u kontekstu povećanih tenzija sa Turskom, navodi Frans pres.
 
Ministar je rekao da bi služenje vojske moglo da ostane devet meseci za mlade ljude koji izaberu da budu raspoređeni u graničnim zonama sa Turskom, posebno u regionu reke Marice (na grčkom reka Evros) i na nekim ostrvima u Egejskom moru.
 
Već mesecima tenzije sa susednom Turskom rastu oko istraživanja nalazišta nafte u istočnom Sredozemlju u pomorskim zonama, oko kojih se Turska spori sa Grčkom i Kirpom. Kriza između Atine i Ankare pojačana je kada je u avgustu Turska rasporedila brod za seizmička istraživanja, uz pratnju vojnih brodova, u spornu zonu istočnog Sredozemlja.
 
U gestu smirenja Ankara je krajem novembra objavila vraćanje tog broda. Grčka i Turska, obe članice NATO, takođe su se složile da u ponedeljak nastave pregovore oko rešavanja spora.
 
Međutim, u budžetu za 2021. godinu Grčka je rešila u decembru da poveća vojnu potrošnju za 60 odsto, do 5,5 milijardi evra.
 
U okviru plana za odbranu planirana je kupovina 18 francuskih aviona tipa Rafal, po ukupnoj ceni od 2,5 milijardi evra, od kojih bi milijardu i po bilo dato 2021. godine. Francuska ministarka odbrane Florans Parli uskoro bi u Atini trebalo da potpiše taj sporazum, prenosi Frans pres.
  • Ivan

    22.01.2021 20:28
    Mislim da se kod njih poštuju veterani, nisam siguran...zna li se šta, pitam za tetku iz Kanade?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.