Slovački političar o vakcinama: EU da se ponaša kao Srbija

Bivši predsednik slovačkog parlamenta i lider Slovačke narodne partije Andrej Danko pozvao je premijera Igora Matoviča da sledi primer Mađarske i počne pregovore s Rusijom o nabavci vakcine "sputnjik", a pozdravio je i pristup Srbije pitanju nabavke vakcine poručujući da bi tako trebalo da se ponaša i EU.
Slovački političar o vakcinama: EU da se ponaša kao Srbija
Foto: 021.rs
On je u intervjuu za portal Sputnjnik rekao da je uputio poziv premijeru jer Slovaci treba da imaju mogućnost izbora među preparatima protiv virusa korona koji dolaze sa Zapada i Istoka.
 
"Ako to mogu da urade Mađari mogu i Slovaci", rekao je on.
 
Upitan kako vidi pristup srpskih vlasti koja je obezbedila pet vrsta vakcina za stanovništvo, pri čemu građani mogu da biraju kojim preparatom žele da se vakcinišu, on kaže da to samo može da pozdravi.
 
"Kako se ponašaju Srbi, tako bi trebalo da se ponaša zrela Evropska unija i ona ne treba da se drži ni za jednu od strana", rekao je Danko.
 
Što se tiče reakcije Evropske komisije, Danko kaže da će se EK boriti protiv svake inicijative koja je izvan njenih okvira.
 
"Veoma mi je žao što gospoda u Evropskoj komisiji misle da je svet samo Zapad. Pitam ih šta će da rade ako zapadne vakcine ne bude dovoljno. To se ranije već događalo kada je bila nestašica maski i kada smo ih naručivali od Kine. Mislim da je to nerazumno i da predstavlja rizik po građane EU", smatra slovački političar.
 
Povodom kampanje koja se vodi protiv ruske vakcine u okviru koje se diskusije o preparatu svode na tvrdnje o ruskom totalitarizmu ili "hibridnoj pretnji" kako je o ruskoj vakcini govorio ukrajinski ministar spoljnih poslova, Danko je ocenio da "ukrajinski političari često preteruju". "Mislim da je besmisleno da se u borbu protiv bolesti meša politika. Uvek sam verovao da se nećemo vratiti na vreme Hladnog rata", rekao je Danko.
  • haha

    24.01.2021 11:04
    Pa u Srbiji izbor postoji samo na reklami. Najvljene su, a pfizer je bilo u simbolicnim brojevima. Postoji samo kineska jer je to nas domet, i to je sve sto cemo i imati u realnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.