Sat sudnjeg dana zaustavljen na sto sekundi od ponoći

Sat apokalipse koji simbolizuje neminovnost globalne kataklizme, zadržan je na 100 sekundi do ponoći, zbog neefikasnosti vlada u svetu da upravljaju epidemijom korona virusa, a to predstavlja i nepripremljnost sveta da se suoči sa nuklearnim i klimatskim pretnjama, saopštili su naučnici.
Sat sudnjeg dana zaustavljen na sto sekundi od ponoći
Foto: Pixabay
"Smrtonosna i zastrašujuća pandemija korona virusa treba da bude istorijski poziv na buđenje. Pandemija je oštri pokazatelj da su nacionalne vlade i međunarodne organizacije loše pripremljene da se nose sa pretnjama kao što su nuklearno oružje i klimatske promene koje bi zaista mogle da okončaju civilizaciju", navela je naučnica Rejčel Bronson.
 
Bronsonova, predsednica i generalna direktorka "Bulletin of the Atomic Scientists - BSA", uputila je apel - Probudite se!
 
Sat apokalipse je prošle godine označavao isto vreme, a za taj sat je zadužena grupa naučnika koja svake godine prilagođava kazaljke u skladu sa dešavanjima u svetu. U toj grupi naučnika nalaze se i dobitnici Nobelovih nagrada.
 
Među preporukama upućenim šefovima država, grupa naučnika apelovala je na američkog i ruskog predsednika, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, da produže što je duže moguće sporazum Novi početak o ograničenju nuklearnog naoružanja.
 
Naučnici su podstakli SAD da se obavežu da neće prvi koristiti nuklearno oružje u sukobu i da će nagovoriti svoje saveznike i rivale da učine isto, jer bi to predstavljalo "korak ka bezbednosti i stabilnosti".
 
Sat apokalipse ili sudnjeg dana je nastao ubrzo nakon početka Hladnog rata i redovno ga od 1947. godine ažuriraju naučnici BSA, sa Univerziteta u Čikagu.
 
Ponoć predstavlja smak sveta.
 
Naučnici koriste analogiju brojanja vremena do ponoći kako bi upozorili na opasnost od nuklearnih, ekoloških i tehnoloških pretnji.
  • Simka

    28.01.2021 07:52
    Sat ,,sudnjeg dana,,
    Nek se narod i vladari sveta OPAMETE !
    NIKAD NISU TREBALI DA NAPRAVE NUKLEARNO ORUŽJE !!!! Jer je to pretnja i opasnost po čitavo čovečanstvo !!!!!
    Dali ,,oni ,, imaju svoju decu ?! Takvi ljudi su za OSUDU !!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet