VIDEO: Otkriven najopasniji hakerski program kojim je ukradeno više milijardi dolara od firmi i građana

Međunarodne bezbednosne agencije saopštile su da su razbile kriminalni hakerski program koji je korišćen za krađu više milijardi dolara od firmi i građana širom sveta.
VIDEO: Otkriven najopasniji hakerski program kojim je ukradeno više milijardi dolara od firmi i građana
Foto: Pixabay
U saopštenju se navodi da su šest evropskih država, Kanada i SAD okončali zajedničku operaciju za preuzimanje kontrole nad serverima na kojima je vođena i kontrolisana mreža poznata kao "emotet".
 
"'Emotet' je smatrana najopasnijim štetnim programom. Uništenje infrastrukture 'emoteta' predstavlja značajan udarac međunarodnom organizovanom kriminalu na internetu", navodi se u saopštenju nemačke policijske agencije BKA.
 
"Emotet" su koristili sajber kriminalci da bi dobili pristup kompjuteru žrtve, nakon čega su koristili dodatni štetni program, poput trojanca, osmišljen za krađu bankovnih šifri ili radi zaključavanja određenih dokumenata s ciljem iznude novca.
 
Bezbednosni stručnjaci ističu da su operateri "emoteta" često drugim hakerima prodavali pristup ugroženim računarima.
 
Nemačka policija ističe da je "zaraženost" računara "emotetom" u toj zemlji uzrokovala štetu od 14,5 miliona evra. Ukrajinske vlasti ističu da na globalnom nivou šteta naneta "emotetom" iznosi 2,5 milijardi dolara.
 
Ukrajinska državna tužiteljka saopštila je da je policija izvršila racije u gradu Harkovu i zaplenila kompjutere koje su koristili hakeri.
 
Vlasti su objavile fotografije na kojima se vide gomile bankovnih kartica, gotovog novca i prostorije ispunjene raznom kompjuterskom opremom, ali nije navedeno da li je bilo hapšenja.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet