Predloženo da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, reagovala EU

Ime haškog osuđenika Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, nalazi se među predlozima za naziv ulice u Beranama.
Predloženo da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, reagovala EU
Foto: Youtube screenshot (Al Džazira Balkans)
Predlog je na listi koju je usvojio opštinski Savet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova. U Beranama je gotovo polovina stanovništva srpske nacionalnosti.
 
Na čelu opštinskog Saveta je Goran Kiković iz Nove srpske demokratije, partije Andrije Mandića. Ta partija je deo Demokratskog fronta, koalicije koja je na vlasti na državnom nivou sa još dve koalicije - Demokrate i građanski pokret URA.
 
Brisel se protivi
 
Veličanje ratnih zločina u suprotnosti je sa osnovnim evropskim vrednostima i očekujemo od političkih lidera, uključujući i one na lokalnom nivou, da poštuju žrtve prošlih konflikata, saopšteno je u Briselu povodom inicijative da ulica u Beranama dobije ime generala Ratka Mladića.
 
Kako dalje, posle inicijative?
 
Predlozi koje usvoji Savet za davanje imena ulica i trgova moraju proći proceduru koja uključuje i javnu raspravu, odobrenje resornog Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta, da bi o njima na kraju odlučivali odbornici lokalnog parlamenta.
 
"Tako da to nije usvojeno, Savet koji je sastavljen od predstavnika političkih partija, nevladinih organizacija itd, može da uzme u obzir sve predloge građana i proslede u dalju proceduru, ali to nije konačan stav ni lokalne samouprave, ni Opštine Berane, a ni nadležnih instanci. To je ostalo samo na nivou predloga", kaže predsednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić za Radio slobodna Evropa.
 
Šćekić je čelnik Socijalističke narodne partije, članice vladajuće koalicije na državnom nivou.
 
O tome kako sa pozicije predsednika opštine komentariše činjenicu da jedan haški osuđenik uopšte može biti nečiji prijedlog za imenovanje ulice, Šćekić kaže da se uvek bori protiv generalizacije.
 
"Ne želim da pričam o bilo kom predlogu pojedinca, jer će nadležne instance odlučivati o tome. A pojedincima svašta pada na pamet. Ali, to nije konačno, i ja takve stvari ne prihvatam", kaže Šćekić.
 
Ocene nevladinih organizacija
 
Iz nevladinih organizacija Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuju da je već samim predlogom izvršeno krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.
 
"U tom delu pozivamo i Tužilaštvo da ovaj slučaj procesuira", navode direktorice HRA Tea Gorjanc Prelević i CGO Daliborka Uljarević i dodaju da je Ratko Mladić kao komandant Vojske Republike Srpske (VRS) prvostepeno osuđen za genocid u Srebrenici i druge zločine i očekuje se da će ta presuda uskoro postati pravosnažna.
 
Iz nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju (CDT) su najoštrije osudili, kako su naveli, odluku da se jedna ulica u Beranama nazove po ratnom zločincu Ratku Mladiću i pozvali su predstavnike opštine Berane da hitno prekinu dalju proceduru vezanu za taj predlog.
 
Iz građanskog pokreta URA, koja je deo vladajuće koalicije, oštro su osudili odluku Saveta i očekuju da Skupština opštine Berane odbaci taj predlog.
  • Misha

    07.02.2021 10:13
    Neće biti napretka dokle god se negiraju zločini i veličaju zločinci 90ih. Da su se tzv. "autošovinisti" za nešto pitali, sigurno je da bi danas daleko manje ljudi bežalo iz Srbije glavom bez obzira, pa se postavlja pitanje ko je zapravo izdajnik, pre će biti da su to ove "patriote" koje su prodale i rođenu majku za malo para i privilegija.
  • Neoplanta

    07.02.2021 09:19
    I u Srbiji je u jednom momentu Ratko Mladic dobio, ne samo ulicu, nego bulevar, a promoter bulevara je sad na visokoj poziciji i svakodnevno hvaljen od strane EU!
  • Idi begaj

    07.02.2021 09:04
    igre bez granica
    Da nam se Vođa svojevremeno pitao, imao bi Mladić ne ulicu, već čitav bulevar u Beogradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet