Slovačka od EU traži lekare i medicinsko osoblje

Slovačka će zatražiti od članica Evropske unije pomoć u nastojanju da suzbije porast slučajeva korona virusa, jer joj nedostaju lekari i medicinsko osoblje, javlja Rojters pozivajući se na slovačko ministarstvo zdravstva.
Slovačka od EU traži lekare i medicinsko osoblje
Foto: Pixabay
Bratislava traži 10 lekara i 25 medicinskih sestara za najmanje mesec dana, navelo je ministarstvo, navodi britanska agencija i podseća da je i Portugalija u januaru zatražila pomoć Nemačke u medicinskom osoblju.
 
Ovo je prva molba Slovačke nakon što prethodni plan masovnog testiranja stanovništva, praćenog ciljanim merama u najteže pogođenim područjima, nije uspeo da ublaži epidemiju.
 
Slovačka beleži porast zaraza sa skoro 2.000 novih slučajeva dnevno, a sa dosadašnjih oko 6.100 žrtava kovida-19, prva je po broju umrlih na milion stanovnika na sedmičnom nivou, pokazuju najnoviji podaci na ourworldindata.org.
 
"Novi sojevi (korona virusa) uzrokovali su porast broja pacijenata i veću potražnju za osobljem. Zahtev je namenjen većinom za odeljenja intenzivne nege , anesteziologije i intenzivne medicine", saopštilo je danas slovačko ministarstsvo zdravstva.
 
Do srede ujutro hospitalizovana su 3.632 pacijenta, od kojih je 608 u teškom stanju na odeljenjima intenzivne nege.
 
Britanski soj koronavirusa glavni je uzrok novih zaraza u Slovačkoj, rekao je premijer Igor Matovič još početkom februara.
  • Mile

    17.02.2021 22:22
    2000 slucajeva dnevno i u panici ste? Mi imamo 2500 dnevno i razmatramo dalje ublazavanje mera, skijamo, pravimo zurke...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.