Mađarska počela vakcinaciju kineskom vakcinom, prva u EU

Mađarska je postala prva članica EU čiji građani primaju i kinesku vakcinu protiv virusa korona, a zvaničnici nastoje da uvere građane u njenu bezbednost i efikasnost.
Mađarska počela vakcinaciju kineskom vakcinom, prva u EU
Foto: FoNet
Lekari širom Mađarske dobili su instrukcije da počnu sa davanjem vakcine kineske državne kompanije Sinofarm starijim pacijentima.
 
Broj vakcina koje se koriste u Mađarskoj time je povećan na pet, što je znatno više nego u bilo kojoj drugoj članici EU. Među njima je i ruska vakcina "Sputnjik V".
 
Međutim, Mađari izražavaju određeno nepoverenje prema ruskoj i kineskoj vakcini, a zvaničnici nastoje da ga smanje.
 
Mađarska zvaničnica Sesilija Miler zatražila je od građana da "odbace sve strahove u vezi s ruskom i kineskom vakcinom, jer ih je više od 30 miliona ljudi primilo i nije imalo nikakve probleme".
 
Vlada Mađarske, na čijem je čelu nacionalista Viktor Orban, oštro je kritikovala brzinu vakcinacije u EU i odlučila se za kupovinu vakcina iz Rusije i Kine, uprkos istraživanjima koja su pokazala da je poverenje Mađara u te vakcine nisko.
 
Od 1.000 ispitanih u Budimpešti, svega 27 odsto je reklo da bi primilo kinesku vakcinu, a 43 odsto rusku, dok je 84 odsto kazalo da bi prihvatilo vakcine proizvedene u zapadnim zemljama.
 
Uprkos tome, mađarski zvaničnici očekuju da će kineska Sinofarm vakcina doprineti znatnom povećanju stope vakcinisanih građana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.