Objavljena rang lista najvećih vojnih sila na svetu, pogledajte njihove mogućnosti

SAD, Rusija, Kina, Indija i Japan najveće su vojne sile na svetu, objavio je portal "Global fajerpauer".
Objavljena rang lista najvećih vojnih sila na svetu, pogledajte njihove mogućnosti
Foto: Pixabay
U tom istraživanju razmatrano je više od 50 individualnih faktora. Među njima su vojna moć, visina vojnog budžeta, logistika i geografski položaj.
 
Rezultate rang-liste prokomentarisao je američki portal "National interest".
 
Na prvom mestu su SAD. Njih karakteriše ogroman budžet, veliki broj vojnika i znatna rezerva u ljudstvu.
 
Američka vojna industrija proizvodi najsavremeniju vojnu tehniku na svetu. SAD su vodeća sila i u oblasti vojne avijacije, imaju najveći broj aktivnih nosača aviona i mogućnost da izvrše globalni napad na osnovu koncepcije koja postoji u ratnoj mornarici SAD, a odnosi se na primenu ofanzivnih grupa brodova koje predvode nosači aviona.
 
Druga najmoćnija vojna sila je Rusija, koja je uspela da obnovi vojni potencijal nakon postsovjetske krize i realizuje mnoštvo projekata u vezi s modernizacijom ratne avijacije i ratne mornarice.
 
Rusija poseduje novu generaciju podmornica naoružanih strateškim i krstarećim raketama. To joj omogućava da smanji zaostatak za Amerikancima. Sve veća moć ruskih korveta i drugih manjih brodova govori u prilog tome da se posebna pažnja posvećuje jačanju odbrane obale.
 
Rusija je i dalje ispred SAD po svim kategorijama kopnenog naoružanja osim lakih klopnih vozila. Kada je reč o ratnoj avijaciji, Rusi su uvek iza SAD, ali je za uspostavljanje dominacije u vazduhu Rusija proizvela lovca Su-57.
 
Kina je treća vojna sila. Ona zaostaje za Rusijom i SAD, ali i dalje ulaže velike i dugoročne investicije u sve grane vojne industrije.
 
Sa drugim po veličini vojnim budžetom i najvećim brojem rezervista, Kina demonstrira sposobnost da obezbedi "eksplozivan" razvoj u kratkom periodu.
 
Značajni resursi omogućavaju joj da u narednim decenijama realizuje niz ambicioznih programa u oblasti proizvodnje i kupovine oružja, od stvaranja vlastitih nosača aviona sa grupama pratećih ratnih brodova do proizvodnje flote bombardera i lovaca šeste generacije.
 
Četvrta po snazi je vojska Indije, koja, uprkos relativno malom vojnom budžetu i vojnoj industriji ne može da se uporedi s industrijama tri vodeće svetske sile, vojni potencijal zasniva se na ogromnom resursu radne snage i isto tako impozantnom broju rezervista.
 
Indija ima veliki, iako delimično zastareli park tenkova, a raspolaže i impresivnim snagama obalske odbrane i solidnom rezervom artiljerijskih oruđa.
 
Peti na listi je Japan, koji je potisnuo francusku vojsku.
 
To je postigao zahvaljujući bogatstvu, relativno velikom vojnom budžetu i izvanrednoj infrastrukturi. Japan ima moćno ratno vazduhoplovstvo i dobro je zastupljen u pojedinim kategorijama ratne mornarice, uključujući razarače i podmornice, ali njegov ukupni rejting lošiji je zbog relativno malih kopnenih snaga.
  • Fff

    15.01.2024 20:18
    Rusija no1
    Rusija pa kina su ubedljivo najace sile na svetu, ovo sa američkom je cista njihova laz
  • boban

    22.06.2023 04:22
    Li Mun
    Ne smeju velike sile da zarate jer gubitnik će posegnuti za nuklearnim oružjem da bi i pobednik postao gubitnik. Drugim rečima, zato stalno i pričaju da nuklearnog rata ne sme nikad biti. E sad, da li će uspeti da ne zarate, to je ozbiljno, vrlo ozbiljno pitanje. Verovatno će ratovati nezvanično, kao što rade upravo u Ukrajini. Jasno je da tu ratuje NATO protiv Rusije i Kine.
  • Ruslan

    23.12.2021 07:26
    "Global fajerpauer"
    Da li mozda "Global fajerpauer" zna da americki industrijal kompleks je u zaostatku nad ruskom drzavnom vojnom industrijom za 50 godina. Dakle, "svaki cigo svoga konja hvali".
    Najveca prednost u savremenom ratu su raketna i podvodna tehnika, a ne ko koliko ulaze novac ili koliko ima nosaca aviona. Amerika jos uvek nema mogucnost da zaustavi napad ruskih hipersonicnih interkontinentalnih raketa Avangard i Sarmat, Zatim ne moze nikako da odbrani svoje nosace avione i flotu od Cirkona i Kindzala. I sto je najvaznije super podmornice tipa Belgorod mogu da lansiraju 6 Posejdona sa Atlantskog i 6 sa Tihog okeana i da sravnaju sa zemljom obadve obale sa svim sto tamo postoji. Ne zaboravte da super torpedo Posejdon posle eksplozije stvara talas visine oko 500 metara u epicentru i nuklearna radijacija dejstvuje preko 1 godine u kombinaciji sa kobaltom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.