Hiljade mađarskih zdravstvenih radnika iz revolta dalo otkaz usred epidemije

Nekoliko hiljada zaposlenih u mađarskim bolnicama dalo je otkaze, osuđujući nove državne ugovore o radu, ali je uprava u utorak pokušala da uveri da promene odluku tvrdeći da se Mađarska suočava s trećim talasom epidemije korona virusa.
Hiljade mađarskih zdravstvenih radnika iz revolta dalo otkaz usred epidemije
Foto: Pixabay
Po saopštenju državne zdravstvene službe (OFKO) od utorka, "95 odsto od 110.000 zaposlenih potpisalo je" nove ugovore pre roka, 1. marta, a preostalih 5.500 nije je primorano da napusti svoja radna mesta.
 
Zoltan Jenei, šef OFKO-a, međutim, želeo je da ublaži zabrinutost, rekavši novinarima da zdravstvo, iako pod pritiskom zbog pandemije kovida-19, ipak i tako može da radi, čak i bolje nego do sada. Zakon koji definiše nove uslove rada usvojio je Parlament u oktobru 2020. godine.
 
Predviđeno je povećanje plata koje je premijer Viktor Orban pozdravio kao "bez presedana", uvedene su sankcije za mito koji pacijenti daju lekarima, što je uobičajena praksa u Mađarskoj.
 
Ali, neke druge odredbe su razgnevile zaposlene koji smatraju da više neće dobijati bonuse, ili da im više neće biti dozvoljeno da rade i drugi posao, u privatnim klinikama.
 
U budimpeštanskoj bolnici u jednom od odeljenja samo je 20 odsto specijalista obnovilo ugovor, navodi se u pismu objavljenom na sajtu Teleks.
 
"Više ne možemo da radimo", priznao je šef lekara.
 
"Svetla su ugašena", reklo je osoblje jedinice za intenzivnu njegu u drugoj bolnici u glavnom gradu.
 
U izjavi, liberalni gradonačelnik Gergelji Karačonji je kritikovao Vladu zbog "ugrožavanja pružanja zdravstvene zaštite usred virulentne epidemije".
 
Mađarski zdravstveni sistem pati od hronično nedovoljnog finansiranja, a prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, budžet tog sektora po stanovniku je samo polovina evropskog proseka.
  • Maks

    03.03.2021 13:23
    Otkazi usred pandemije
    Sta bi tek rekli sta se radi kod nas dodje na pola ili sat da ga vide i onda dalje po privatnim klinikama ili na fakultetu , a pacijenti cekaju po nekoliko meseci na pregled. A ostalo medicinsko osoblje popadose od posla a koverte sve tanje a njihove sve deblje.
  • Zoki

    03.03.2021 12:36
    realno
    Dali su i prodavci, konobari, niko nece pod maskom, da sam hteo da se skolujem i radim pod maskom, skafanderima ucio bi za rad u otpad, rudar, kiselinama, epidemiologa ali pravog ne ove pod kravatom na tv a kolege po skafanderu i gusenju.. ne moze postojati krizni stab, vec privremeno radno delo i to za skupljanje bolesnih, pravih bolesnika a ne asimptomatski, jer smo svi i lazovi, ubice asimptomatski a toliko npr. Kon se poziva na pravo o zastiti stanovnistva.. zamislite kupis plasticni pistolj kod kineza i ti si asimptomatski ubica, ili imas ruke ti si asimptomatski davitelj.. bukvalno podjednako poredjenje. o kakvom pravu pricamo.. sta cemo sa radnim pravom, gradjanskim, upravnim gde se kaze tok lice, preduzece ima prava i obaveze, kada mu se uskrate prava moraju i obaveze, sta sa porodicnim, ustavnim, deklaracijom, uredbom un, ej zato sto je neko rekao da asimptomatski su opasni.. krivicno, niko nije kriv dok se ne dokaze NJEGOVO DELO NAMERA, a ne asimptomija ili sta vec.. Neodgovoran krizni stab treba ukinuti, clanove procesuirati po brzom postupku protiv covecnosti, nepostovanju SILNIH pravnih akata i lecenju bez dokaza bez obdukcije, izolovanog virusa to je jos plussss
  • @cviko

    03.03.2021 10:56
    Osim opštih mesta fidesovske propagande, mogao si se još malo potruditi "cviko"....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.