VIDEO: Darko Elez iz Srbije prebačen u sudski pritvor u Sarajevu

Darko Elez koga je Srbija večeras izručila Bosni i Hercegovini koja ga sumnjiči za izvršenje više krivičnih dela na njenoj teritoriji, prebačen je u sudski pritvor, javili su mediji BiH.
VIDEO: Darko Elez iz Srbije prebačen u sudski pritvor u Sarajevu
Foto: 021.rs
Mediji u BIH izveštavaju da je Elez iz Srbije prevezen helikopterom oko 18.30 časova na aerodrom u Sarajevu uz velike mere obezbeđenja. Let sa osumnjičenim Elezom je kasnio dva sata jer mu je pre polaska iz Srbije pozlilo i on je uz medicinsku pratnju stigao u glavni grad BiH gde je i zvanično uhapšen i prebačen u Sud BiH gđe će biti zadržan sledeća 24 sata.
 
Elezov advokat Duško Tomić izjavio je da će njegovom klijentu sutra biti određen jednomesečni pritvor po zahtevu Tužilaštva BiH.
 
"Dogovorio sam se sa postupajućim tužiocem Dubravkom Čamparom kako da određene stvari ubrzamo, jer se mome klijentu može suditi samo za dva ubistva za šta ga tereti i sumnjiči MUP RS koji je predmet ustupio Tužilaštvu BiH", izjavio je Tomić.
 
 
Mediji Eleza u Srbiji pominju kao saradnika nedavno uhapšenog Veljka Belivuka, a navode da je imao kontakte sa bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović, koja je pre dva dana ispitana u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije. Pravosnažnim rešenjem Višeg suda u Beogradu utvrđeno je da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza zbog teških krivičnih dela organizovanog kriminala izvršenih u 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.
 
Istim rešenjem je odbijen deo bosanske molbe za izručenje Eleza povodom drugog niza krivičnih dela izvršenih od 2005. do 2009. godine, jer tada nije bio na snazi Ugovor o izručenju između naše zemlje i BiH. Elez je u decembru bio uhapšen u Beogradu gde je živeo i radio duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.
 
BIH je tražila izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred tamošnjim sudom zbog krivičnih dela organiziranog kriminala, među kojima su i dva ubistva. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je nakon hapšnenja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama regiona.
 
Ta istraga se odnosi na teška krivična dela počinjena na području Istočcnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštecenih osoba sa podrucja Istocnog Sarajeva i BiH, precizira se u saopštenju u koje je Tanjug imao uvid. Lokalni mediji su preneli da je reč o ubistvima - vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika nocnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istocnom Sarajevu.
 
Eleza tužilaštvo BIH takođe traži radi procesuiranja na osnovu potvrđene optužnice iz slučaja "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih dela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična dela počinjena u od 2005. do 2009. godine.
 
Izručenje po ovim optužabama sprski sudovi su odbili, što znači da za ta krivicna dela BIH ne bi trebalo da mu sudi. Elez je 2012. u Beogradu bio pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.
 
Kaznu je odslužio u Srbiji i pušten je na slobodu.
  • Zizu

    03.03.2021 23:48
    Ahaha koja glupost, izrucen po osnovu sumnje za dela iz 2015-2019 kad je bio u zatvoru, znaci nije kriv, a nece mu biti sudjeno za 10tak ubistava iz perioda 2005-2009 od kojih je licno izvrsio 2-3.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet