Preminuo vladika Atanasije

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i bivši vladika banatski Atanasije Jevtić preminuo je posle teške borbe sa korona virusom, potvrđeno je za ATV iz trebinjske bolnice.
Da je preminuo vladika Atanasije okupljenim vernicima je u trebinjskom sabornom hramu saopštio i vladika Dimitrije.
 
Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije primljen je na lečenje u bolnicu u Trebinju u drugoj polovini februara, posle testiranja na prisustvo korona virusa.
 
Stanje mu se pogoršalo pre dva dana. Imao je upalu oba plućna krila. Pre nekoliko dana pojavila se informacija u medijima da se vladika Atanasije nalazi u teškom stanju i da je priključen na respirator.
 
Episkop Atanasije Jevtić rođen je u selu Brdarici, u šabačko-valjevskom kraju, 8. januara 1938. godine. Završio je bogosloviju u Beogradu 1958. godine, u generaciji sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Lavrentijem.
 
Po povratku iz vojske zamonašio se u manastiru Pustinji kod Valjeva 3. decembra 1960. godine.  Od 1991. bio je episkop banatski, a već sledeće godine je izabran za episkopa zahumsko-hercegovačkog.
 
U najtežim vremenima tokom rata, pomagao je narod, vojsku, siročad, izbeglice, ranjenike, obnavljajući pravoslavnu veru u Hercegovini krštavajući, pričešćujući i prosvećujući narod.
 
Eparhija navodi da će obaveštenje o sahrani vladike Atanasija biti objavljeno naknadno.
  • Miloš

    05.03.2021 17:11
    Blender

    Ako SPC stavljamo pod mikroskop i provlacimo kroz filtere budimo dostojni pa sve provucimo ali bas sve pocev od sebe.
    Teslina porodica je generacijski svestenicka. Tesla je uredno isao na Sv Liturgije i Pricescivao se, govorio o Bogu i Andjelima kako nose dusu njegove majke kada je umrla a to sto "neko" filtrira podatke to je nesto drugo.
    Njegov savremenik Leopold 2 sta ucini, sta se desava od Libije do Sirije i po belom svetu koji nazivamo "civilizovani", ko pobi i porobi od Japana do Cilea toliki svet ?

    Posrnuli svestenik koji supu jede meso gleda i namiguje na komsinice je smrtnik kao Vi ili ja koji sramoti sebe i kome ce biti teze na strasnom sudu nego nama!

    Kada ste procitali Sv Jevandjelje i znate sta je Hristovo ucenje zasto pljujete SPC?

    Kao Vas savremenik i "sunarodnik" znajte da sam veliki gresnik, i ako ZNAM da postoji Bog a to je Zivi i Vaskrsli Gospod Isus Hrist, nisam dostojan da pricam o Njegovoj Crkvi ni o Njemu !

    Nista licno ka Vama, ovo je samo reakcija na Vasu akciju, pljuvanjem vredjamo a narod nam gladuje, da kojim slucajem Pupin sada dodje u Idvor sve bi bilo isto kao sto je ostavio..
    Zao mi je sto su srpske okice uprte u zapad a ne u Hrista, sto je zamenio moral za zeljom za ferari..
  • Blender

    05.03.2021 15:28
    Istina
    @Milos @Joe
    Da zivimo u vreme Stefana Nemanje verovatno biste bili za lincovanje neistomisljenika, vadjenje ociju ili barem za odsecanje jezika onima koji sire 'jeres', po ideologiji SPC. Svi koji govore istinu o tzv. crkvi vama su idolopoklonici, neobrazovani nadmeni glupani, drugosrbijanci, marksisti, komunisti itd. Ako ste procitali jevandjelja onda je problematicno da iz njih vadite samo ono, sto ima tako malo, sto vam odgovara da odbranite crkvu koja niti sledi Hristova ucenja, niti se drzi Bozjih zapovesti. Sto se tice Tesle, on nije jeo meso, dakle bio je blizi Bogumilima koji su se drzali zapovesti Ne ubij!, kao i nekim istocnjackim religijama, jer religije nisu nacionalne, odnosno nacionalisticke vec univerzalne, sto se nikako ne moze reci za SPC. I da: nisam spominjao Kapital niti sam ga procitao, ali jesam jevandjelja, kao i apokrife, i ostale tekstove drugih religija, kao i istoriju religija, narocito hriscanstva i crkve, sto i vama preporucujem.
  • Miloš

    05.03.2021 13:21
    Joe
    Postovani, ovde se ne radi o ne znju vec o "mrznji" i zelji da se povrede i ponize neistomisljenici!

    Idolopoklonici misle da je istina ono sto oni zastupaju i uzimaju sebi za pravo da kazu svakom svasta!

    Da znaju nesto o Tesli i Pupinu mogli bi da naprave poredjenje sa svojim stavovima ali sto bi to cinili kada sve znaju !

    Vladiki Atanasiju
    pokoj dusi i Carstvo Nebesko !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet