Devojčica lagala o francuskom nastavniku koji je posle obezglavljen

Učenica škole u Francuskoj priznala je da je lagala i širila lažne informacije o nastavniku Samjuelu Patiju, koji je ubijen prošle godine.
Patiju je napadač odsekao glavu u oktobru nakon što je učenicima prikazao crtež proroka Muhameda.
 
Devojčica, čija je pritužba izazvala onlajn kampanju protiv Patija, priznala je sada da ona tada nije bila na času.
 
Patijevo ubistvo šokiralo je Francusku i dovelo do masovnog iskazivanja podrške na skupovima širom zemlje.
 
Ova trinaestogodišnja devojčica prvobitno je rekla ocu da je Pati zatražio od učenika muslimana da napuste učionicu dok on drugoj deci pokaže crteže na času o slobodi govora i bogohuljenju.
 
"Ona je lagala jer se osećala zarobljenom zbog svojih drugova u razredu koji su od nje tražili da ona bude njihov portparol", rekao je njen advokat Mbeko Tabula agenciji AFP.
 
Otac devojčice podneo je prijavu protiv nastavnika i pokrenuo onlajn kampanju mržnje zbog ovog incidenta.
 
Tužilaštvo je saopštilo da postoji direktna uzročna veza između kampanje podstrekivanja na internetu protiv Patija i njegovog ubistva.
 
Počinilac, devetnaestogodišnji Abdulah Anzorov, ubijen je u sukobu sa policijom odmah nakon napada.
 
Devojčica je optužena za klevetu, dok se njen otac i islamski sveštenik suočavaju sa optužbama za saučesništvo u ubistvu.
 
Predsednik Emanuel Makron kasnije je odlikovao porodicu nastavnika najvećim priznanjem, Legijom časti.
 
Slikovno prikazivanje proroka Muhameda smatra se tabuom u islamu i veoma je uvredljivo za muslimane. To pitanje posebno je osetljivo u Francuskoj nakon što je satirični magazin "Šarli ebdo" objavio crteže i karikature proroka Muhameda, podseća BBC. 
  • Nemanja

    10.03.2021 08:23
    @Stole

    I ja bih rekao da nema perioda u istoriji kada vi razni zaošinuti lizači kašika niste bili sigurni da je kraj blizu... Mada ste za sebe ovog puta možda u pravu ;)
  • Stole

    09.03.2021 16:01
    Za Bljucka
    Najopasnija je mržnja koju stvaraju takvi kao ovaj Bljucko. Dok izasipaju mržnju skrivenu iza stručnih termina kao što je iracionalnost i indukovanje (reč koju je čak nepravilno napisao), ostaju nemi na mnoge pojave u društvu koje ubijaju i to malo dobrog u ljudskom postojanju. Jednog dana, a biće to vrlo brzo, raspašće se sve to zlo koje uzdižete kao u svakom zenitu raznih civilizacija koje su na svom vrhuncu upadale u blud i nemoral krajnjih granica. Rekao bih da smo tu negde ;)
  • Bljuc

    09.03.2021 14:30
    Ljudska glupost nema granica - podele i iracionalna indukovana mrznja po religijskim, nacionalnim, rasnim osnovama... Prvi komentar dole je samo druga strana ista medalje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet