VIDEO: Evropska komisija predložila uvođenje kovid sertifikata

Evropska komisija danas je predložila uvođenje Digitalnog zelenog sertifikata za putovanja unutar EU, poznatog kao "kovid pasoš", koji će sadržati podatke da li je osoba vakcinisana protiv virusa korona, da li je stekla imunitet posle preležane zaraze ili ima negativan PCR test.
VIDEO: Evropska komisija predložila uvođenje kovid sertifikata
Foto: Pixabay
"Funkcija ovog sertifikata je da pokaže da li je osoba vakcinisana, ima negativni test ili se oporavila od kovida19 i ima antitela", rekla je novinarima predsednica EK Ursula fon der Lajen.
 
 
Ona je dodala da će podatke iz sertifikata priznavati sve države članice.
 
Cilj je da se ovim sertifikatom, istakla je, omogući sloboda kretanja "na bezbedan način".
 
  • Sin

    17.03.2021 17:29
    dvorskEUde
    Ovaj sertifikat uzima u obzir četiri vakcine protiv Kovida-19 odobrene u EU (vakcine Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca / Okford i Johnson & Johnson). „Ali ovo neće sprečiti države članice da prihvate sertifikate izdate za druge vakcine“, navodi se u privremenoj verziji teksta, koja posebno otvara put kineskim vakcinama Sinopharm i ruskom Sputnjik V, koje su neke određene zemlje EU kao što je Mađarska već usvojila. Komisija “radi na tome da se to uradi pre juna”, rekao je Thierry Breton u nedelju, smatrajući “suštinskim” da se učini sve “da se očuva turistička sezona”.
  • Marko

    17.03.2021 15:13
    Toliko o "evropskim vrednostima". Ovo je definitivan kraj EU, licemeri.
  • Jovo

    17.03.2021 15:01
    Posle druge vakcine 31 dan, juče sam radio test antitela i rezultat je (0,25)katastrofa, neznam šta mi je činiti?
    Jovo Todorović
    Tel 063212197

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.