VIDEO EU donela odluku: AstraZeneka je bezbedna i efikasna vakcina

Evropska agencija za lekove (EMA) je donela procenu o bezbednosti upotrebe vakcine AstraZeneke protiv kovida-19, nakon što je više zemalja, među kojima su i Francuska i Nemačka, privremeno obustavilo njegovo korišćenje zbog straha od nuspojava. Potvrdila je da je Astrazeneka bezbedna i efikasna vakcina protiv koronavirusa.
VIDEO EU donela odluku: AstraZeneka je bezbedna i efikasna vakcina
Foto: 021.rs
Kako su naveli na konferenciji, ta vakcina ne izaziva trombozu, kao što se sumnjalo. Naveli su da su takvi slučajevi retki, čak i na 20 miliona vakcinisnih.
 
"Međutim, ne možemo potpuno da otpišemo moguću vezu. Ono što preporučujemo je podizanje svesti o mogućoj vezi. Pokrenućemo detaljniju iztragu", rečeno je konferenciji nakon sastanka.
 
Podsetimo, bezbednosni odbor EMA preduzeo je detaljnu procenu malog broja slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do kojih je došlo kod osoba koje su prethodno primile vakcinu AstraZeneka.
 
Nakon što su se pojavili izveštaji o slučajevima zgrušavanja krvi, mnoge zemlje u Evropskoj uniji zaustavile su korišćenje vakcine britansko-švedske kompanije, što je dodatno odgodilo sporu kampanju vakcinacije.
 
Mnoge od njih objavile su da će pričekati procenu i preporuku EMA.
 
  • @provereno min njet

    19.03.2021 10:43
    Odakle tebi podatak da je 200 osoba umrlo zbog vakcinacije Astra Zenekom.. ja sto sam nasao podatak jeste na 11 miliona vakcinisanih 5 slucajeva zgrusavanja krvi i jedan smrtni slucaj. Mora da si to pokupio sa antivakserskih sajtova kojih ima ko pleve, a sve do jednog plasiraju lazne vesti
  • Dragan

    18.03.2021 19:44
    Az
    Posyoji neka veza između kovida i tromboze,naime poslednji stadij kovida dividi do tromboze tj zgrušavanja krvi koji izaziva srčani ili miždani udar.Ti su zaključili tim lekara u SAD kad su ekshumiralu 160 umrlih od kovida.O tome je givirio i dr Nestorović kad je preporučio osibama sa 50+ godina da piju aspirin koji sprečava zgrušavanje krvi.Moguće da vakcina pojačava imuni odgovor tela jer u istom trenutku telo registruje dva virusa kovid i adeno virus.
  • xqt

    18.03.2021 19:22
    I onako smo potrošna masa
    Čiji je topuz veći, njegova vakcina je bolja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.