Turska istupila iz sporazuma o zaštiti žena od nasilja

Predsednik Turske Redžep Taip Erdogan odlučio je da ta zemlja istupi iz međunarodnog sporazuma o zaštiti žena uprkos apelima aktivista koji taj dokument vide kao ključni instrument u borbi protiv rastućeg porodičnog nasilja.
Turska istupila iz sporazuma o zaštiti žena od nasilja
Foto: Pixabay
Iako je u Turskoj evidentiran porast nasilja u porodici tokom protekle godine, zvanična Ankara odlučila je da istupi iz sporazuma koji je pod pokroviteljstvom Saveta Evrope usaglašen u Istanbulu i koji je Turska potpisala 2011. godine.
 
"Ženska prava su zagarantovana našim zakonima, pre svega Ustavom. Naš pravosudni sistem je dinamičan i dovoljno snažan da primenjuje nove zakonske mere kada je to potrebno", izjavila je ministarka za porodicu, rad i socijalnu politiku Turske Zehra Zumrut, ne navodeći precizno iz kojih je razloga Turska odlučila da istupi iz međunarodnog sporazuma.
 
Međutim, turski konzervativni krugovi, koji se protive rodnoj ravnopravnosti, smatraju da međunarodni sporazum podriva porodičnu strukturu, ohrabruje nasilje i promoviše homoseksualnost.
 
Kritičari upozoravaju da će ovaj potez zvanične Ankare dodatno udaljiti Tursku, koja teži ulasku u EU, od evropskih vrednosti.
  • Dragan

    20.03.2021 14:34
    Eh
    U Srbiji isto "porofične vrednisti-muź glava porodice,žena robinja.
  • Драган

    20.03.2021 12:54
    epazdanebi@sbb.rs
    Одличан потез Турске, Запад преко таквих организација покушава да оствари своје себичне геоиполитичке интересе и уклињава се у друштва која жели да подрије и подреди себи. Жене заштитити преко других механизама и локалних закона, Насиље у породици је неприхватљиво морају се наћи начина да се жене заштите уз истовремено очување поретка и мира у породици и елиминисања страних утицаја који се потурају под звучним а лажним изговорима о "заштити", "слободи", "праву". Ако је Србија случајно у том споразуму и она треба да иступи из њега.
  • Milanče

    20.03.2021 12:47
    tek će biti
    Kada vidite kako izgleda i kako je obučena supruga Erdogana, sve će vam biti jasno. On celu zemlju Tursku vraća polako ali sigurno u fundamentalizam. osetićemo i mi to uskoro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet