Požar u blizini nuklearnog otpada u SAD

Nekoliko stotina dodatnih vatrogasca poslato je u akciju gašenja šumskog požara nedaleko od glavnog američkog postrojenja za nuklearna istraživanja u državi Novi Meksiko, zbog bojazni da bi vatra mogla da zahvati radioaktivni otpad.

Nekoliko stotina dodatnih vatrogasca poslato je u akciju gašenja šumskog požara nedaleko od glavnog američkog postrojenja za nuklearna istraživanja u državi Novi Meksiko, zbog bojazni da bi vatra mogla da zahvati radioaktivni otpad.

Stanovnici obližnjeg naselja strahuju od potencijalne kontaminacije ukoliko plamen zahvati burad koja su uskladištena na otvorenom.

Zvaničnici veruju da požar neće stići do nuklearnog otpada i tvrde da su opasni materijali dobro zaštićeni. Naselje u blizini laboratorije Los Alamos evakuisano je pre tri dana.

Procenjuje se da u akciji gašenja vatre učestvuje između 600 i 800 vatrogasaca, a taj broj uskoro bi mogao da dostigne 1.000. U pomoć su krenuli i pripadnici Nacionalne garde iz Kolorada, Kalifornije i Severne Karoline.

Nuklearna laboratorija je i dalje zatvorena, a u njoj boravi samo osoblje za izvršavanje najvažnijih poslova.

Laboratorija Los Alamos otvorena je tokom Drugog svetskog rata, a istraživanja koja su ovde sprovedena dovela su do razvoja atomske bombe. U ovom postrojenju radi oko 11.800 ljudi, a oko 12.000 osoba stalno živi u naselju u krugu laboratorije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.