VIDEO: Oslobođen brod koji je blokirao Suecki kanal

Gigantski teretni brod "Ever given" koji od utorka blokira Suecki kanal, oslobođen je, saopštila je kompanija "Inchcape Shipping".
VIDEO: Oslobođen brod koji je blokirao Suecki kanal
Foto: FoNet/AP
"'Ever given' je uspešno vraćen u odgovarajući položaj jutros u 4:30 časova i trenutno je bezbedan", navela je kompanija na svom Tviter nalogu.
 
Kako navodi Blumberg, iako su spasioci uspeli da pokrenu brod, još nije poznato kada će Suecki kanal biti otvoren za saobraćaj.
 
 
"Ever given" koji plovi pod zastavom Paname, zaglavio se u utorak dijagonalno preko južnog dela Sueckog kanala, zaustavivši saobraćaj u jednom od najprometnijih plovnih puteva na svetu. Veliki teretni brod dužine 400 metara i širine 59 metara, posle iznenadnog udara vetra koji mu je poremetio kurs, ukoso se nasukao u kanalu, na mestu širokom manje od 300 metara.
 
 
Najmanje 369 plovila čeka na tranzit kroz kanal, uključujući desetine brodova za prevoz kontejnera, naftne tankere i brodove koji prevoze tečni prirodni gas (LNG) i tečni naftni gas (LPG). Šteta se meri milijardama dolara.
 
Parališući efekat ovog zastoja već je primetan u Siriji, gde su vlasti bile prinuđene da uvedu restrikcije goriva, jer je "Ever Given" uticao na uvoz nafte u Siriju i usporio dolazak broda koji nosi gorivo i naftne proizvode.
 
 
Agencija za zdravlje životinja Rumunije saopštila je u subotu da je blokadom pogođeno 11 brodova koji su preuzeli stoku iz te zemlje.
 
NVO Animals internešenel upozorila je da na potencijalnu "tragediju" koja preti oko 130.000 životinja.
  • ''

    29.03.2021 11:07
    @ @Dragan
    čovek je to napisao moguće zbog tankera čije je putovanje prekinuto na ulazu u kanal, a koji su plovili iz Irana za Siriju, zbog čega je Sirija svoje zalihe goriva morala da racionalizuje. Mada, može biti i drugo, jer je kanal na pomorskom putu svile, koridor preko kojeg se ostvaruje egipatsko-kineska saradnja stvaranjem SC ekonomske zone. Svakako je bezveze da toliki brod, težak oko 200 hiljada tona i dug 400 m, pustiš u kanal od 300 m i da se za uzrok nasukavanja proglasi vetar bez ikakvog isleđenja. Osim ako se puni konteneri zaista ne ponašaju kao jedra pa oni mogu da ga zaglave. U svakom slučaju gdegod su grdosije u saobraćaju, tamo su i posebni uslovi prevoženja, verovatno to važi i u ovakvim slučajevima.
    Brod je japanski, špediter čiji su konteneri tajvanski, posadu čine Indijci, a tehničko rukovođenje brodom je povereno nemačkoj kompaniji.
  • Pavle

    29.03.2021 10:32
    Stručnjaci rekli: nikako
    Prekjuče lik iz struke na YT sa preko milion pregleda objasnio temeljno zašto je bilo kojim od poznatih načina nemoguće da se ovaj odglavi.
  • @Dragan

    29.03.2021 09:15
    Vidi, nije se nasukao na sred "reke" vec se nasukao na obalu usled jakih vetrova i oluje.
    Ali hajde molim te ispricaj nama svima koji su indikatori i metodi po kojima se radi sabotraza, jer mi deluje da ti znas sta je klasika a sta je moderna sabotaza?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet