Studija SZO i Kine: Kovid najverovatnije preko životinja prenet na ljude

U zajedničkoj studiji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Kine o poreklu kovid19 navodi se da je prenos virusa sa slepih miševa na ljude preko druge životinje najverovatniji scenario nastanka bolesti i da je propust u laboratoriji krajnje malo verovatan uzrok, prenosi AP nacrt izveštaja u koji je imao uvid.
Studija SZO i Kine: Kovid najverovatnije preko životinja prenet na ljude
Foto: Pixabay
Agencija navodi da je danas dobila skoro konačnu verziju izveštaja SZO od diplomate sa sedištem u Ženevi koji nije želeo da bude identifikovan jer nije bio ovlašćen da daje informacije pre zvaničnog objavljivanja.
 
Još nije poznato da li će izveštaj možda biti menjan pre objavljivanja, ali nalazi koje on sadrži uglavnom su bili očekivani i ostavili su mnoga pitanja bez odgovora, prenosi AP.
 
Tim SZO je u izveštaju predložio dalja istraživanja u svim mogućim pravcima vezano za poreklo korona virusa, osim hipoteze da je on "pobegao" iz laboratorije.
 
Istraživači su razmatrali četiri scenarija po redosledu verovatnoće. Zaključili su da je prenos preko druge životinje vrlo verovatan. Ocenili su da je direktno širenje sa slepih miševa na ljude verovatno, a rekli su i da je širenje prehrambenim proizvodima "hladnog lanca" moguće.
 
Objavljivanje izveštaja je više puta odlagano, a zvaničnik SZO je rekao krajem prošle nedelje da očekuje da će on biti spreman za puštanje u javnost u narednih nekoliko dana.
 
Izveštaj se uglavnom zasniva na poseti tima međunarodnih stručnjaka SZO kineskom gradu Vuhanu, u kome je kovid19 prvi put otkriven, tokom januara i februara prošle godine, navodi agencija.
  • Mad Hatter

    30.03.2021 13:43
    Dejane lazes a da pojma nemas. Velike varicele su se dogodile 1972 godine a vakcine protiv varicela su postojale vise od 10 godina pre epidemije. Osim toga Tile je uspeo od 16-og Marta pa do kraja Maja da vakcinise celu Yugu i da suzbije epidemiju sto je za ove tvoje nesposobnjakovice na vlasti misaona imenica.
  • Heruvim

    29.03.2021 19:11
    Zoonoza dinastije Ping
    Takav virus ne prelazi sa jedne životinje na drugu “životinju”. Treba sve te “životinje” nekako prehraniti
  • BoeserWolf

    29.03.2021 14:26
    @Joki
    Nakon citanja Vaseg komentara, mozak je prestao da mi radi, tako da mogu da se slozim sa Vama da samo isprani mozgovi ovo mogu da veruju, a Vi i ja bez mozga smo postedjeni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.