Preminuo Jovan Divjak, bivši general Armije Bosne i Hercegovine

U Sarajevu je danas, u 84. godini, umro general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.
Divjak je rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gde je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu.
 
Videvši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrebila.
 
Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na 9 meseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.
 
Bio je prvi nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine.
 
Osnovao je i ugradio sebe u fondaciju "Obrazovanje gradi BiH", koja pomaže deci koja su izgubila roditelje u ratu da se školuju.
 
Divjak se nacionalno izjašnjavao kao Bosanac, što je u više navrata isticao u intervjuima za domaće i inostrane medije.
  • Tulipan

    12.04.2021 21:21
    Laka ti zemlja heroju.
  • Sabahudin

    09.04.2021 07:19
    Omerović
    Srbin, komunista, JNA = najgora moguća kombinacija za opstanak SFRJ
  • za šaku dukata

    09.04.2021 06:15
    Još jedan "srbin" koji je izdao svoj narod, popljuvao pretke i osramotio naslednike. Na žalost Srba nije ni prvi ni poslednji koji tako nešto čini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.