Predsednik Nemačke: Buhenvald oslikava celokupni varvarizam nacista

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je na obeležavanju 76. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Buhenvald da on oslikava celokupni varvarizam nacista i rasistički način razmišljanja.
"Komunisti, demokrate i homoseksualci bili su zatvoreni u Buhenvaldu. Jevreji, Sinti i Romi su dovođeni ovde i ubijani. Raznolikošću žrtava, Buhenvald odražava agresivni nacionalizam nacista prema inostranstvu i njihovu diktaturu unutar zemlje", rekao je Štajnmajer.
 
U mestu Vajmar, nedaleko od logora koji su američki vojnici oslobodili pre 76 godina, Štajnmajer je kazao da je Buhenvald sinonim za rasni fanatizam, mučenja, ubistva i eliminaciju.
 
"Nacističko vođstvo je odgovorno za najsurovije zločine i za genocid. To su bila ljudska bića, Nemci, koji su to radili drugim ljudskim bićima", naveo je Štajnmajer.
 
On je iz Vajmara otišao na mesto nekadašnjeg logora, gde je položio venac sa žutim i crvenim cvetovima za žrtve. Preživeli logoraši i članovi njihovih porodica nisu smeli da se okupljaju zbog pandemije, ali su posmatrali ceremoniju putem interneta.
 
Koncentracioni logor Buhenvald otvoren je 1937. godine, a oslobođen 11. aprila 1945.
 
Od 280.000 zatvorenika, više od 56.000 je stradalo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet