Bivši šef tajne policije Severne Makedonije osuđen na osam godina zatvora

Bivši direktor Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove (UBK) Sašo Mijalkov osuđen je danas na osam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja kod nabavke britanske opreme za prisluškivanje 2010. godine.
Bivši šef tajne policije Severne Makedonije osuđen na osam godina zatvora
Foto: Pixabay
Za nezakonitu nabavku te opreme preko posrednika u sudskom postupku nazvanom "Trezor" na 15 godina osuđen je bivši načelik Pete uprave te nekadašnje makedonske tajne policije Goran Grujevski, koji je u bekstvu, a na po pet godina tadašnji pomoćnik u MUP Nebojša Stajković i Toni Jakimovski, šef kabineta Mijalkova.
 
Sudsko veće krivičnog suda u Skoplju je, kako su preneli mediji, presudilo da optuženi solidarno isplate maretijalnu štetu nastalu kupovinom te opreme za praćenje komunikacija od 813.000 evra u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude, a zaplenjen je i deo imovine posrednika u tom poslu, skopske firme „Finzi“.
 
Na prvostepene presude optuženi u slučaju „Trezor“ imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Skoplju u roku od 15 dana.
 
Te nepravosnažne presude izrečene su nakon više od tri godine od početka sudskog postupka, koji je započelo Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore, a nakon njegovog gašenje preuzelo ga je Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije.
 
Prema optužnici, tadašnji šef tajne polcije Mijalkov i tri njegova saradnika su opremu za prisluškivanje iz Velike Britanije, umesto direktno od proizvođača "Gama internešenel", nabavili preko skopske privatne firme "Finzi" i tako oštetili budžet, a toj skopskoj firmi pribavili protovpravnu dobit.
 
Bivši direktor UBK Sašo Mijalkov i njegovi saradnici su, precizira se, preko firme "Finzi" kupili softver "finfišer" od kompanije Gama internešenel, "pri čemu su u svoj džep inkasirali više od 800.000 evra".
 
Tužilaštvo je, prema lokalnim medijima, u završnoj reči za "Finzi" tvrdilo da se radi o firmi koja je prvobitno bila osnovana kao of-šor kompanija u SAD, a kod koje se kasnije kao vlasnik pojavljuje biznismen Jordan Kamčev.
  • Bata

    13.04.2021 20:14
    iz Kruševca
    Ovo nije fer. Pravda za Saša ...
    ;)
  • Pa-Pa-Paranoja

    13.04.2021 19:14
    Mashala!
    E kada se ovo kod nas desi.... ne znam šta ću!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet