Egipat zaplenio brod koji je blokirao Suecki kanal, traže najmanje 900 miliona dolara

Egipatske vlasti su zbog finansijskog spora sa vlasnikom zaplenile teretni brod koji je prošlog meseca blokirao Suecki kanal.
General potpukovnik Osama Rabi, predsednik uprave Sueckog kanala je rekao da brod neće moći da napusti zemlju dok ne bude isplaćena kompenzacija.
 
"Brod je sada službeno zaplenjen. Ne žele ništa da plate", rekao je on.
 
Vlasnik broda nije davao izjave.
 
Rabi nije rekao koliko novca traži uprava kanala, ali postoje navodi da se radi o najmanje 900 miliona dolara. U to je uključena naknada za akciju spasavanja, troškovi izazvani blokadom saobraćaja u kanalu i izgubljene tranzitne takse.
 
"Ever Given" se bio nasukao šest kilometara severno od južnog ulaza u kanal koji je na tom mestu jednosmeran, kod grada Sueca.
 
To je neke brodove primoralo da pređu na dugačku alternativnu rutu od 5.000 kilometara oko Rta dobre nade, na južnom špicu Afrike, koji brodare košta stotine hiljada dolara goriva i drugih troškova. Drugi su čekali da se kanal odblokira.
  • Neko

    14.04.2021 12:46
    A di su iz priče nestale osiguravajuće kuće ?

    Kad treba da se uzmu pare tu su odma'...
  • Djuri

    14.04.2021 06:35
    Moze i brodar njih da tuzi
    Sto su dozvolili plovidbu po nevrremenu,i svi da ih tuze zbog gubitka ogromne kolicine novca i zbog svega izazvanog kao i posledice.Pos hitno da vrate brod,to je pljacka.Suetski kanal je prokopan u 19 veku,a ovaj brod je ogroman,moraju da ili sire kanal ,ili da urede saobracaj ipaze na vremenske uslove,vetar ga na vodi pomera lako koliko god tona imao,brod tog oblika i velicine je jedno veliko jedro i izuzetno je tesko upravljati njime.
  • Brodar

    13.04.2021 23:07
    Pilot kanala
    Naravno da je brodom upravljao pilot zaposlen u firmi koja reguliše prolaz.
    To se radi i u najmanjoj luci a ne tamo.
    I ko je kriv što je pilot pogrešio? Vlasnik? Ha, ha.
    Treba vlasnik da traži odštetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet