Južna Koreja planira da tuži Japan zbog ispuštanja radioaktivne vode iz Fukušime u okean

Predsednik Južne Koreje Mun Dže In potvrdio je da je danas naredio državnim zvaničnicima da razmotre mogućnost da se protiv Japana podnese tužba međunarodnom sudu zbog ispuštanja radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean, uprkos protestima japanskih ribara i organizacija za zaštitu životne sredine.
Vlada Japana je u utorak potvrdila da je doneta odluka da se više od milion tona zagađene, radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima, oštećene u zemljotresu i cunamiju 2011, ispusti u Tihi okean, nakon što se iz vode uklone štetni izotopi.
 
Južna Koreja je oštro protestovala povodom ove odluke, a vlada je pozvala japanskog ambasadora u Seulu Koičija Ajbošija na konsultacije tokom kojih je dogovoren sastanak međudržavnih agencija povodom ovog pitanja.
 
Tokom današnjeg, odvojenog sastanka, predsednik Južne Koreje Mun zatražio je da se razmotri mogućnost podnošenja tužbe protiv Japana Međunarodnom sudu za pomorske sporove, potvrdio je predsednikov predstavnik Kang Min-seok.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.