Preminuo bivši američki potpredsednik Volter Mondejl

Volter Mondejl, vodeći glas liberalnih demokrata s kraja 20. veka, koji je obavljao dužnost američkog potpredsednika u administraciji Džimija Kartera i pretrpeo težak poraz na predsedničkim izborima od Ronalda Regana 1984. godine, umro je u ponedeljak u 93. godini, javljaju mediji.
Mondejl, prvi predsednički kandidat jedne od dve vodećih američkih stranaka koji je izabrao ženu za dužnost potpredsednice, umro je u Mineapolisu, rekao je predstavnik porodice.
 
Poznat pod nadimkom "Fric", Mondejl je verovao u aktivističku vladu i radio je za građanska prava, integraciju škola, zaštitu potrošača i interese farmera i radnika kao američki senator i zatim potpredsednik za vreme Karterovog problematičnog predsedničkog mandata od 1977. do 1981. Takođe je obavljao dužnost američkog ambasadora u Japanu od 1993. do 1996. u vreme predsednikovanja Bila Klintona.
 
Mondejl je bio kandidat demokrata 1984. protiv Regana i izabrao je demokratsku kongresmenku iz Njujorka, Džeraldinu Feraro, kao kandidatkinju za potpredsednicu.
 
Međutim, Mondejl je pretrpeo teški poraz, jedan od najgorih ikada na američkim predsedničkim izborima, izgubivši u 49 od 50 država.
 
Mondejl je bio u Senatu od 1964. dok nije postao potpredsednik 1976. godine kad je Karter pobedio republikanca Džeralda Forda, koji je došao na dužnost predsednika nakon Niksonove ostavke 1974. zbog afere Votergejt.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.