Preminuo legendarni astronaut Majkl Kolins, član misije "Apolo 11"

Član misije sletanja na Mesec letelicom "Apolo 11" general-major Majkl Kolins preminuo je u 91. godini, saopštila je njegova porodica.
Saopštenje je objavljeno na Kolinsovom Tviter nalogu. 
 
 
U saopštenju se navodi da je Kolins poslednje dane života proveo mirno sa članovima porodice.
 
"Majk se oduvek suočavao sa životnim izazovima sa blagodatnošću i poniznošću, a konačnom izazovu pristupio je na isti način. Jako će nam nedostajati. S druge strane, svesni smo koliko je Majk bio srećan što je živeo takav život. Poštovaćemo njegovu želju da ga ne žalimo, već da slavimo njegov život", poručila je porodica u saopštenju.
 
Kolinsova porodica zamolila je za privatnost, uz obećanje da će na vreme objaviti detalje u vezi sa sahranom čuvenog astronauta, preneo je Sputnjik.
 
Rođen u Italiji 1930. godine, Kolins se pedesetih godina pridružio američkoj vojsci, kao i njegov otac. Kolins je bio član Ratnog vazduhoplovstva SAD, a 1963. godine izabran je za kosmički program "Apolo".
 
On je dva puta leteo u svemir, prvi put u letelici "Džemini 10" 1966. godine, a drugi put kao deo posade "Apola 11" u julu 1969. godine.
 
Kolins nije sleteo na Mesec, već je bio u komandnom modulu "Kolumbija", koji je leteo iznad površine, dok su njegove kolege Nil Armstrong i Edvin Baz Oldrin sleteli i prošetali se po Mesečevoj površini.
  • Boateng

    29.04.2021 07:25
    Najvece dostugnuce ljudske civilizacije, po meni, jeste sletanje na Mesec. RIP Mr. Kolins, ostacete vecno upamceni u analima istorije..
  • Ns

    28.04.2021 22:41
    Cccc
    Odneo tajnu u grob
  • Kosmonaut

    28.04.2021 21:08
    RIP

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.