Uhapšen bračni par iz Bugarske koji je krijumčario novorođenčad

Bračni par iz Bugarske, za kojim je policija tragala zbog krijumčarenja novorođenčadi u Grčkoj, uhapšen je u Nemačkoj, saopštilo je državno tužilaštvo u Sofiji.
Uhapšen bračni par iz Bugarske koji je krijumčario novorođenčad
Foto: Pixabay
Za osumnjičenima je u februaru izdat evropski nalog za hapšenje zbog sumnje da su učestvovali u organizovanoj kriminalnoj grupi koja je na grčkoj teritoriji krijumčarila novorođenčad.
 
Tužilaštvo je navelo da su muž i žena, čiji je sin već u pritvoru u Bugarskoj, uhapšeni 29. aprila na jugozapadu Nemačke, te da će uskoro biti izručeni.
 
Svima preti od pet do 15 godina zatvora.
 
Optuženi su da su od 2015. u Bugarskoj vrbovali trudnice iz siromašnih sredina uz obećanje da će dobiti 2.500 do 3.500 evra. Zatim su ih odvodili i smeštali u stan u Atini pre porođaja. Nekoliko dana nakon porođaja decu su prodavali lokalnim krijumčarima koji su, najverovatnije, pripadali međunarodnoj mreži za trgovinu novorođenčadi.
 
Utvrđen je identitet devet žena, sve su, kako je saopšteno, iz siromašnih sredina, čija su deca rođena i prodata u Grčkoj.
 
Trgovina novorođenim bebama, koja je prvo bila raširena u romskim getima u okolini Burgasa, na istoku Bugarske, ovih godina se proširila na druge delove zemlje, a najčešće odredište je susedna Grčka. Sporost u postupku usvajanja, koji je ranije znao da potraje i pet godina, podstakla je mnoge kandidate da posegnu za ovakvom ilegalnom trgovinom.
 
Zahvaljujući zakonu iz 2018. vreme čekanja je skraćeno, ali mreže još deluju i lakše su "rešenje" za one koji ne uspeju da usvoje dete na zakonit način.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet